MAE: Obiectivitatea acuzaţiilor la adresa României în scandalul închisorilor CIA, sub semnul întrebării

MAE român afirmă, referitor la raportul "Globalizing torture", publicat de Open Society Justice Initiative, că obiectivitatea afirmaţiilor din document privind găzduirea unei închisori secrete a CIA în România este pusă sub semnul întrebării.

266 afișări
Imaginea articolului MAE: Obiectivitatea acuzaţiilor la adresa României în scandalul închisorilor CIA, sub semnul întrebării

MAE: Obiectivitatea raportului "Globalizing torture", sub semnul întrebării

Potrivit unui comunicat al MAE român transmis marţi, Open Society Justice Initiative a sprijinit demersurile judiciare iniţiate împotriva României la CEDO de Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri privind deţinerea lui într-un centru de detenţie al CIA de pe teritoriul românesc, "ceea ce este de natură să pună sub semnul întrebării obiectivitatea afirmaţiilor din raport.

De asemenea, potrivit MAE, pe lângă plângerea la CEDO, Abd al-Rahim Hussayn Muhammad al-Nashiri, în prezent deţinut în închisoarea de la Guantanamo Bay, a depus, prin intermediul Open Society Justice Initiative, şi o sesizare autorităţilor judiciare române privind deţinerea acestuia într-un centru de detenţie CIA din România.

"A fost deschisă o anchetă, aflată în prezent în curs de derulare. Autorităţile competente vor întreprinde toate demersurile necesare pentru soluţionarea acestei cauze cu deplina respectare a principiilor statului de drept şi a drepturilor omului", se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, MAE remarcă faptul că în raportul organizaţiei menţionate sunt prezentate "informaţiile din cuprinsul său într-o manieră preponderent factuală, fără a fi aduse elemente de noutate faţă de tema tratată şi faţă de alegaţiile formulate anterior în legătură cu acest subiect".

"Până în prezent, autorităţile române nu deţin niciun fel de informaţii din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism", susţine MAE.

Comunicatul ministerului român arată că în calitate de membru al comunităţii de valori occidentale, "România este profund ataşată statului de drept, instituţiilor democratice, promovării şi apărării drepturilor omului. În acest spirit au fost analizate alegaţiile cuprinse în raportul menţionat".

MAE evidenţiază că "nu au putut fi produse până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi".

Totodată, MAE reia concluziile raportului Comisiei instituite de Senatul României în decembrie 2005 privind alegaţiile cu privire la închisorile CIA, document adoptat în aprilie 2008 şi potrivit căruia nu au existat baze secrete americane în România.

Potrivit comunicatului MAE şi concluziilor raportului adoptat de Senat în 2008, "nu există sau nu au existat în România facilităţi pentru deţinerea de prizonieri, altele decât cele penitenciare; nu există sau nu au existat persoane deţinute cu sau fără acte în sistemul penitenciar din România, care ar fi putut fi asimilate prizonierilor; nu există sau nu au existat fisuri în sistemul de control complet al traficului – civil sau militar; nu există sau nu a existat posibilitatea ca, din neglijenţă, anumite zboruri să fi putut trece nemonitorizate sau neînregistrate; nu există sau nu au existat situaţii în care asupra zborurilor să nu se fi aplicat procedurile la sol prevăzute în convenţiile internaţionale; nu există situaţii în care anumite instituţii din România să fi participat conştient sau prin omisiune ori neglijenţă la operaţiuni de transport ilegal de deţinuţi prin spaţiul aerian sau aeroporturile din România; zborurile civile americane sau ale altor state nu ar fi putut transporta, lăsa ori ridica persoane re ar fi asimilate deţinuţilor, pe teritoriul român sau în responsabilitatea autorităţilor române, potrivit normelor internaţionale; a existat o anchetă profundă parlamentară pentru stabilirea alegaţiilor media privind existenţa unor centre de detenţie sau a unor zboruri cu prizonieri ilegali în România; scopul escalelor în România ale zborurilor nu a avut nimic în comun cu posibile transporturi ilegale de prizonieri pe teritoriul României; autorităţile române au manifestat totală transparenţă şi disponibilitate pentru elucidarea acuzaţiilor aduse României pe această temă".

România a găzduit o închisoare secretă a CIA, unde ar fi fost deţinuţi şase suspecţi de terorism, şi a permis folosirea spaţiului său aerian pentru operaţiuni secrete ale CIA, arată un nou raport intitulat "Globalizing Torture" şi dat publicităţii marţi de Open Society Justice Initiative.

Raportul identifică 54 de ţări care au facilitat programul CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie şi strânge datele existente până în prezent cu privire la acest subiect.

Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia. Între acestea se numără Thailanda, România şi Lituania, unde au fost înfiinţate închisori, dar şi Danemarca, ce a facilitat operaţiunile aeriene ale CIA, şi Gambia, care a arestat şi a predat deţinuţi agenţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici