MAE: România a livrat armament şi muniţie în Georgia

România a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a Codului de conduită al UE privind exporturile de armament, a informat MAE, la solicitarea MEDIAFAX.

146 afișări
Imaginea articolului MAE: România a livrat armament şi muniţie în Georgia

MAE: România a livrat armament şi muniţie în Georgia (Imagine: Mediafax Foto)

MAE precizează că România, producător şi furnizor de produse militare, a livrat armament şi muniţie de infanterie autorităţilor guvernamentale din Georgia, cu respectarea prevederilor Cartei ONU, a regimului internaţional de sancţiuni şi a principiilor şi criteriilor Codului de conduită al Uniunii Europene privind exporturile de arme.

MAE a precizat, pentru MEDIAFAX, că exporturile au fost efectuate pe bază de licenţe individuale, cu respectarea standardelor regimului naţional de control al exporturilor de produse militare şi a angajamentelor internaţionale ale României.

Georgia nu este subiect al vreunui embargo privind transferurile de arme stabilit la nivel internaţional, regional sau al unei alte măsuri restrictive, conchide Ministerul de Externe.

Liderul abhaz, Serghei Bagapsh, a declarat, joi, că în depozitele militare georgiene din defileul Kodori au fost descoperite cantităţi mari de armament, inclusiv arme de producţie românească şi americană, relatează site-ul Caucasian Knot, fondat de asociaţia rusă Memorial. Bagapsh a afirmat că trupele georgiene care s-au retras din defileul Kodori au lăsat în urmă cantităţi mari de arme, care au fost transportate deja în depozitele armatei abhaze.

El a adăugat că forţele abhaze nu au cerut asistenţă din partea trupelor ruse pentru operaţiunile din defileul Kodori, aflat pe teritoriul regiunii separatiste Abhazia, dar controlat până săptămâna trecută de armata georgiană. În urma operaţiunii, Abhazia a anunţat că a preluat controlul asupra defileului.

Solicitat să comenteze informaţia, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat că România nu a exportat arme în Georgia, dar că se fac verificări pentru a vedea dacă nu au existat asemenea contracte "pe linie comercială", precizând că, dacă s-au făcut exporturi, acestea au fost prin intermediari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici