MAE semnalează primele probleme la votul în diaspora: Numărul insuficient de membri pentru funcţionarea secţiei, printre riscuri/ Câte buletine de vot au fost trimise în diaspora

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE Iulian Ivan a anunţat că problemele tehnice, extenuarea personalului sau numărul insuficient de membri din cauză căruia să nu poată funcţiona o secţie de votare se numără printre riscurile la scrutinul din diaspora.

689 afișări
Imaginea articolului MAE semnalează primele probleme la votul în diaspora: Numărul insuficient de membri pentru funcţionarea secţiei, printre riscuri/ Câte buletine de vot au fost trimise în diaspora

MAE: Numărul insuficient de membri pentru funcţionarea secţiei, printre riscurile la vot în diaspora

„O parte din membrii secţiilor de votare, 919 membri, nu sunt acreditaţi pentru a îndeplini funcţia de operator de calculator, fiind astfel în imposibilitatea de pentru a utiliza tabletele. Riscul ca unii membri, cu precădere din rândul celor desemnaţi de formaţiunile politice, să nu se prezinte sau să nu îşi îndeplinească atribuţiile ori să părăsească biroul secţiei de votare în timpul procesului electoral. Există, în special în cazul secţiilor cu un număr mic de membri identificaţi, inclusiv riscul neîntrunirii, la momentul deschiderii secţiilor sau la orice alt moment pe parcursul procesului de vot, a numărului minim legal de membri pentru funcţionarea acestora”, a declarat Iulian Ivan, într-o conferinţă de presă la sediul MAE.

Acesta a adăugat că există posibilitatea de a se crea cozi, în cazul în care fluxul de alegători nu va fi constant pe perioada celor trei zile de vot la alegerile prezidenţiale în secţiile din străinătate.

„Având în vedere orarul votării, pe durata a 3 zile, există posibilitatea epuizării fizice a membrilor birourilor secţiilor de votare, cu precădere în cazul secţiilor de votare care îndeplinesc şi atribuţii de birou electoral pentru voturi prin corespondenţă care stau 6 zile. La acest moment, 95 de secţii de votare îndeplinesc şi calitate de biroul electoral pentru votul prin corespondenţă”, a explicat Ivan.

El a mai spus că „au fost semnalate cazuri în care procesele verbale de constituire a birourilor secţiilor de votare au fost transmise cu întârziere de către birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate (BESVS), fiind astfel îngreunată contactarea membrilor desemnaţi şi organizarea în timp util a pregătirii procesului de votare”.

Deşi MAE a lansat constant apeluri către partide, unele dintre ele au continuat să transmită liste cu reprezentanţii propuşi în secţiile de votare fără toate elementele de identificare cerute de lege, fără adresa e-mail sau cu date de contact incorecte.

„Există posibilitatea apariţiei unor dificultăţi sau disfuncţionalităţi tehnice, de natură strict obiectivă, în operarea tabletelor (pene de curent, căderea semnalului de internet, defectarea acestora etc. sau situaţii punctuale unde există riscuri de securitate, ce pot afecta desfăşurarea procesului în condiţii de siguranţă a procesului (zone de conflict)”, a completat reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale din cadrul MAE.

Totodată, există posibilitate, evidenţiată cu prilejul scrutinelor anterioare, a unor incidente care pot facilita crearea unui mediu şi a unei atitudini ostile la adresa membrilor secţiilor de votare, respectiv genera o serie de abuzuri, atât verbale, cât şi fizice, împotriva acestora.

„Ministrul Afacerilor Externe a semnalat, în scris, aspectele evocate în răspunsurile misiunilor diplomatice tuturor celorlalte instituţii cu responsabilităţi în organizarea procesului electoral (AEP, STS şi BESVS) solicitând întreprinderea tuturor demersurilor pentru a răspunde cu operativitate maximă solicitărilor formulate de preşedinţii, locţiitorii sau membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, în conformitate cu competenţele legale, pe toată durata derulării procesului electoral în străinătate, în conformitate cu competenţele legale, precum şi susţinerea eforturilor preşedinţilor birourilor
electorale ale secţiilor de votare din străinătate prin furnizarea cu celeritate de clarificări, interpretări ale prevederilor legale la solicitările acestora cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2019, în conformitate cu competenţele legale, pe toată durata desfăşurării procesului electoral în afara ţării”, a conchis Iulian Ivan.

Votul în străinătate se va desfăşura vineri, 8 / 22 noiembrie, între orele 12-21, sâmbătă, 9 / 23 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00 şi duminică, 10 / 24 noiembrie, între orele 7.00 - 21.00.

În diaspora au fost organizate 835 de secţii de votare.

MAE: Peste 4 milioane de buletine de vot au fost trimise pentru primul tur de scrutin în diaspora

Reprezentantul cu însărcinări speciale pentru procese electorale de la MAE Iulian Ivan a afirmat că, la începutul lunii, au fost expediate materialele necesare votării în cele 835 de secţii în diaspora şi anume 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 ştampile cu menţiunea „VOTAT” şi 3.997.044 de timbre.

„La 1 noiembrie 2019 a fost finalizată expedierea materialelor necesare votării către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în vederea asigurării bunei desfăşurări a procesului de votare
Pentru cele 835 de secţii au fost trimise de MAE, pentru primul tur 4.483.907 de buletine de vot, 7.739 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT” şi 3.997.044 de timbre autocolante cu menţiunea „VOTAT”. Odată cu buletinele de vot, au fost expediate şi celelalte materiale necesare votării în cadrul secţiilor de votare din străinătate: modele de liste electorale suplimentare, modele de procese-verbale pentru consemnarea rezultatelor votării, modele de procese-verbale ce trebuie completate în anumite situaţii specifice”, a declarat Iulian Ivan, joi într-o conferinţă de presă.

Din cele 835 de secţii de votare, cele mai multe sunt în: Spania (143, faţă de 50 organizate la alegerile europarlamentare), Italia (142, faţă de 76 la europarlamentare), Germania (80, faţă de 25 la europarlamentare), Marea Britanie (72, faţă de 29 la europarlamentare), Franţa (50, faţă de 17 la europarlamentare), SUA (38, faţă de 31 la europarlamentare), Republica Moldova (37,
faţă de 36 la europarlamentare), Olanda (25, faţă de 4 la europarlamentare), Belgia (23, faţă de 8 la europarlamentare), Irlanda (16, faţă de 5 la europarlamentare), Danemarca (12, faţă de 7 la europarlamentare), Austria (17, faţă de 9 la europarlamentare), Grecia (11, faţă de 4 organizate la europarlamentare), Portugalia (9, faţă de 5 la europarlamentare), Elveţia (8, faţă de 4 la europarlamentare).

Comparativ cu scrutinele anterioare, este vorba despre aproape o triplare a numărului de secţii prin comparaţie cu scrutinul similar din 2014 (294 secţii) şi aproape o dublare faţă de scrutinul din 26 mai 2019 (441 secţii).

Taguri:
mae,
diaspora,
vot

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici