MAE spune din nou că ambasadorul Comănescu nu a fost convocat de guvernul Germaniei

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că ambasadorul la Berlin, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat la Guvernul Federal al Germaniei, iar întâlnirea desfăşurată joi, 12 iulie, cu consilierul de politică externă al cancelarului Angela Merkel a avut loc la solicitarea diplomatului român.

388 afișări
Imaginea articolului MAE spune din nou că ambasadorul Comănescu nu a fost convocat de guvernul Germaniei

MAE spune din nou că ambasadorul Comănescu nu a fost convocat de guvernul Germaniei (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Ambasadorul României la Berlin Lazăr Comănescu nu a fost convocat de Cancelarul federal. Conform unei înţelegeri anterioare şi ca urmare a solicitării MAE român, Lazăr Comănescu a avut o întâlnire cu consilierul de politică externă al Cancelarului german Angela Merkel", se arată într-o precizare transmisă de MAE luni seară.

Totodată, în precizarea MAE se arată că ambasadorul Comănescu a raportat Centralei MAE că nu a fost vorba de o convocare, ci de un schimb de vederi. "Se înţelege că un ambasador poate fi convocat, dar nu acesta a fost cazul în ziua de 12 iulie 2012 când, aşa cum ambasadorul a precizat în raportul către centrala MAE şi în declaraţii de presă că nu a fost vorba la acea întâlnire de o convocare, ci de un schimb de vederi", se menţionează în precizarea MAE.

Ministerul român al Afacerilor Externe a comunicat şi joi seară că ambasadorul Comănescu nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel, ci a avut o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior.

MAE a transmis şi joi precizări "în legătură cu ştirea potrivit căreia ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, ar fi fost convocat la MAE german.

"Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi (joi - n.r.) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior şi care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autorităţile germane", se arăta în comunicatul MAE.

Ambasadorul Lazăr Comănescu a declarat, joi seară, la Digi24, că a ascultat, în întâlnirea de la Berlin, preocupările părţii germane, că a informat despre "ultimele dezvoltări" şi despre perspectiva României de aderare la Schengen, că mesajele au fost luate în considerare şi că dialogul va continua.

"Am avut într-adevăr astăzi (joi, n.r.) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului federal, o întâlnire care este urmare a unei conversaţii pe care am avut-o la sfârşitul săptămânii trecute, în care eu mi-am exprimat dorinţa de a avea această întâlnire. Am ascultat preocupările exprimate de partea germană şi, la rândul meu, am informat despre ultimele dezvoltări, despre perspectiva României de aderare la Schengen. Repet, a fost o întâlnire care a avut loc urmare a ceea ce convenisem anterior", a spus Comănescu, la emisiunea "24 într-o oră".

Ambasadorul României în Germania a adăugat, potrivit Digi24, că mesajele transmise au fost luate în considerare şi că dialogul va continua, că România va fi în măsură să dovedească faptul că este o ţară care acţionează în conformitate cu ceea ce presupune calitatea de membru al UE.

Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului de la Berlin, care redă o declaraţie a purtătorului de cuvânt Steffein Seibert, Guvernul Germaniei i-a transmis ambasadorului României la Berlin, Lazăr Comănescu, pe care l-a convocat joi, că măsurile Guvernului Victor Ponta de limitare a competenţelor Curţii Constituţionale şi de amânare a publicării deciziilor acesteia pun în pericol grav principiul separării puterilor.

"Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, măsurile luate de guvernarea Ponta în zilele trecute cu privire la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, amânarea publicării deciziilor Curţii Constituţionale pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat. Ambasadorului Comănescu i s-au transmis aşteptările Guvernului german ca toate deciziile Curţii Constituţionale să fie publicate şi puse în practică cu promptitudine", se arată în comunicatul de presă publicat joi pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului român.

Totodată, Guvernul de la Berlin a considerat şi că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, s-a evidenţiat în comunicatul care redă o declaraţie a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

De asemenea, în poziţia Guvernului de la Berlin se mai arată că ambasadorului Comănescu i-a fost transmisă şi "îngrijorarea Guvernului german asupra evoluţiilor politice din România".

Michael Link, ministru de stat în Ministerul german de Externe, a declarat, vineri, într-un interviu pentru MEDIAFAX, referindu-se la întâlnirea avută, joi, de ambasadorul României la Berlin, Lazăr Comănescu, cu reprezentanţii Guvernului german, că diplomatul român a fost convocat.

Oficialul german a fost întrebat de MEDIAFAX dacă ambasadorul Comănescu a fost convocat la Cancelaria Guvernului Federal sau a fost o întâlnire obişnuită cu consilierul de politică externă al cancelarului Angela Merkel, fixată încă de săptămâna trecută. "Ambasadorul Comănescu a fost convocat", a declarat Michael Link, care a făcut joi şi vineri o vizită la Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici