MAE va semna cu SUA o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

România va semna, luni, prin intermediul ambasadorului în SUA, o declaraţie care va facilita accesul în programul Visa Waiver, a informat, vineri, MAE, precizând că documentul confirmă continuarea procesului de creare a condiţiilor pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români.

28 afișări
Imaginea articolului MAE va semna cu SUA o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver

MAE va semna cu SUA o declaraţie privind accesul în programul Visa Waiver (Imagine: Mediafax Foto)

MAE informează că luni se desfăşoară, la Washington, ceremonia de semnare a "Declaraţiei dintre Ministerul Internelor şi Reformei Administrative al României (MIRA) şi Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii (DHS) privind principiile de cooperare în vederea întăririi măsurilor bilaterale de securitate pentru călătoriile internaţionale şi a îndeplinirii cerinţelor Programului Visa Waiver”.

Potrivit MAE, semnarea Declaraţiei se va face, din partea României, de către Adrian Vieriţa, ambasadorul României in Statele Unite, iar din partea SUA de către Michael Chertoff, secretarul pentru securitate internă, şeful DHS.

Potrivit unui comunicat MAE remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, semnarea Declaraţiei semnifică angajarea voinţei politice a celor două guverne pentru îndeplinirea unui set de măsuri menit să faciliteze accesul României în Programul Visa Waiver. Declaraţia confirmă continuarea procesului de creare a condiţiilor pentru obţinerea de către cetăţenii români a regimului de călătorie fără vize în Statele Unite (pentru călătoriile de scurtă durată, în scop turistic sau de afaceri).

Pe baza principiilor cuprinse în Declaraţie, autorităţile române şi cele americane vor coopera pentru adoptarea măsurilor convenite, urmând ca accesul României în Programul Visa Waiver să se realizeze atunci când toate condiţiile prevăzute de legislaţia americană vor fi întrunite, conchide MAE.

Agenţia MEDIAFAX a relatat, joi, în legătură cu semnarea declaraţiei, precizând că România va semna, luni, prin intermediul ambasadorului în SUA, o declaraţie privind programul Visa Waiver, referitoare la raportarea paşapoartelor pierdute, includerea "air marshalls" şi schimbul de informaţii privind persoanele suspectate sau condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni grave.

Ceremonia va avea loc la Departamentul american de Securitate Internă, iar din partea Statelor Unite va semna secretarul Michael Cherthoff.

Declaraţia nu are efecte juridice concrete, dar reprezintă expresia angajamentului părţii americane de a continua demersurile pentru includerea României în programul Visa Waiver, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Declaraţia va viza trei dintre condiţiile enumerate de legea americană, în funcţie de care se aprobă eliminarea vizelor, şi anume raportarea paşapoartelor pierdute, includerea "air marshalls" pe cursele aeriene România-SUA şi schimbul de informaţii privind persoanele suspectate sau condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni grave.

Declaraţia va fi urmată de semnarea unor acorduri de implementare a declaraţiei specifice fiecărui criteriu, care vor avea efecte juridice concrete. Declaraţia a fost negociată de MIRA, în timp ce MAE a facilitat calea politică.

Dar, potrivit oficialilor, atât americani cât şi români, marea problemă în privinţa eliminării vizelor pentru români rămâne rata mare de refuz. Rata de refuz a cererilor de viză este în continuare crescută, deşi ea s-a diminuat considerabil, cu aproape 12 procente, comparativ cu anul trecut. În prezent, rata de refuz este de 25 la sută, faţă de 37,7 la sută la începutul lunii octombrie 2007 şi 31,3 la sută în ianuarie 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici