Maia Sandu, despre negocieri cu Moscova: N-am să mă apuc să vând o bucată de ţară pentru jumătate de an de gaze mai ieftine

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune, la postul public de televiziune, că nu regretă că nu a fost la Moscova pentru a negocia un contract mai convenabil de achiziţionarea gazului: „N-am să mă apuc să vând o bucată de ţară pentru jumătate de an de gaze mai ieftine”.

58554 afișări
Imaginea articolului Maia Sandu, despre negocieri cu Moscova: N-am să mă apuc să vând o bucată de ţară pentru jumătate de an de gaze mai ieftine

„Noi am obţinut un contract pe care puteam să-l obţinem. Eu nu am să mă apuc să vând o bucată de ţară doar pentru ca să avem jumătate de an gaze mai ieftine. Ţara noastră este independentă şi trebuie să ţinem la acest lucru. Este greu acum, este greu pentru toţi, inclusiv pentru că nu s-au dezvoltat între timp alternative, pentru că nu s-a investit în proiecte energetice. Pentru că nu a existat acest interes, pentru că a existat interesul să se facă scheme inclusiv la achiziţiile de gaze şi energie electrică. Proiectele pe care le facem noi acum vor da rezultate peste 4-5 ani. Acum trebuie să ne descurcăm pornind de la situaţia în care suntem şi asta o să facem”, a declarat, potrivit replicamedia.md, Maia Sandu.

Maia Sandu a răspuns criticilor opoziţiei privind preţul de achiziţie a gazelor.

„Cei care astăzi povestesc despre ce fel de contract ar fi semnat ei, de ce nu au semnat contracte pe termen lung, dacă ei au această capacitate şi dacă tot au tot slujit Moscovei, în loc să slujească propriilor cetăţeni în toţi aceşti ani? De ce nu au asigurat un contract pe termen lung? Nu au asigurat pentru că nu au putut. Aşa nu este posibil nici pentru noi pentru că nu sunt condiţii comerciale astăzi, iar preţul nu este de piaţă, ci unul speculativ, s-au creat aceste circumstanţe ca preţul să zboare în cosmos. (…) Este o nenorocire această creştere a preţurilor. Dacă ar fi metode pe care să le oprim, noi le-am fi oprit demult”, a spus ea.

Şefa statului a mai spus că Republica Moldova, în rând cu ţările europene, trebuie să fie pregătită pentru o iarnă grea.

„Îmi pare rău să o spun, şi noi trebuie să fim pregătiţi pentru o asemenea iarnă. Asta înseamnă pe cât putem, să ne izolăm locuinţele, să reducem pierderile de căldură, pentru că aici va fi problema cea mare. Guvernul lucrează la acest mecanism de compensaţii şi va fi un fond de susţinere a cetăţenilor care au nevoie de această susţinere”, a conchis Maia Sandu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici