Maior: Este prematur să fie avansate zone privind amplasarea scutului

Directorul SRI, George Maior, a declarat miercuri, după audierile de la Parlament pe tema scutului antirachetă, că decizia privind locul de amplasare a interceptorilor tereştri se va face în urma unei evaluări, el precizând că este prematur să se avanseze anumite zone în acest sens.

27 afișări
Imaginea articolului Maior: Este prematur să fie avansate zone privind amplasarea scutului

Maior: Este prematur să fie avansate zone privind amplasarea scutului (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Este o discuţie care va avea loc în următoarele luni. Există nişte criterii inclusiv geografice, dar şi de securitate referitoare la amplasarea acestui scut. Vom face o evaluare la nivel naţional şi vom lua o decizie, bineînţeles la momentul oportun, în următoarele luni, pe măsură ce aceste discuţii tehnice, care vor începe în martie, vor avansa", a declarat George Maior.

Întrebat despre posibilitatea ca sistemele antirachetă să fie amplasate în judeţele Ialomiţa şi Constanţa, directorul SRI a afirmat că nu se pot face astfel de "judecăţi" în acest moment.

"Sunt o serie de criterii pe care le discutăm cu partea americană şi e prematur să indicăm locaţii", a adăugat Maior.

Referindu-se la costurile amplasării în ţara noastră a componentelor scutului antirachetă, George Maior a apreciat că acestea nu există şi că, dimpotrivă este un plus de securitate pentru ţară în ceea ce priveşte ameninţări noi ale secolului XXI, România fiind "descoperită din acest punct de vedere".

Audierile pe tema scutului antirachetă în Comisiile reunite de apărare şi de politică externă a început, în jurul orei 14.00, membrii din staff-ul parlamentar fără certificat ORNISS fiind invvitaţi să părăsească sala.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici