Maior: Nu a existat niciun acord între SRI şi NSA pe activităţi de interceptare a comunicaţiilor

Directorul SRI, George Maior, a declarat, joi, la Parlament, că nu a existat niciun acord, protocol sau înţelegere secretă între SRI, ca autoritate naţională în domeniul cercetării comunicaţiilor, şi NSA, pe activităţi de interceptare a comunicaţiilor pe teritoriul României.

86 afișări
Imaginea articolului Maior: Nu a existat niciun acord între SRI şi NSA pe activităţi de interceptare a comunicaţiilor

George Maior (Imagine: Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto)

George Maior a declarat că există mari dezbateri, în plan exterior, referitor la erfectele acţiunilor lui Eduard Snowden.

"Am ţinut să fac anumite precizări, şi la nivel informativ, către principalii decidenţi în stat, principalii beneficiari ai Serviciului, preşedinte şi premier. Nu a existat niciun acord sau protocol sau înţelegere secretă între SRI ca autoritate naţională în domeniul cercetării comunicaţiilor şi NSA, pe activităţi de interceptare, pe fluxul de interceptare a comunicaţiilor sau a altor sisteme de comunicare, dincolo de cele clasice, pe teritoriul României", a declarat şeful Sericiului Român de Informaţii.

Maior a mai spus că nu a existat niciun protocol în special, deschis sau secret, care să prevadă schimburi de date masive pe linia informaţiilor obţinute din interceptări, cu agenţia amwericană NSA.

"Nu deţinem nicio informaţie, şi pe baza propriilor investigaţii, că pe teritoriul României ar fi avut loc asemenea acţiuni, desfăşurate în mod unilateral de aceste organizaţii din Statele Unite", a mai menţionat Maior, adăugând că aceste precizări sunt importante pentru că interesează opinia publică.

Curtea Supremă de Justiţie din Statele Unite a refuzat să se accepte o sesizare referitoare la vastul program al NSA de supraveghere a comunicaţiilor electronice.

Fără a oferi explicaţii, cea mai înaltă instanţă din Statele Unite a respins apelul Asociaţiei pentru apărarea vieţii private electronice (EPIC), primul recurs depus direct la instanţa supremă după ce fostul consultant NSA Edward Snowden a dezvăluit amploarea programului de supraveghere.

Sesizarea EPIC solicita instanţei supreme să pună capăt programului de spionaj al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici