Malghinov: Scutul antirachetă este o problemă pentru Rusia

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, că scutul antirachetă dezvoltat de SUA în Europa, inclusiv la baza românească Deveselu, este o problemă pentru Moscova, care îl percepe ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

603 afișări
Imaginea articolului Malghinov: Scutul antirachetă este o problemă pentru Rusia

Malghinov: Scutul antirachetă este o problemă pentru Rusia (Imagine: Octav Ganea - MediafaxFoto)

"Le-am spus tuturor conducătorilor României: şi preşedintelui, şi Administraţiei Prezidenţiale, şi Guvernului, că da, subiectul scutului antirachetă reprezintă o problemă pentru Rusia. Înţelegem, că în această chestiune, România nu joacă un rol esenţial, determinant. Este, totuşi, un proiect dezvoltat şi implementat sub egida Washingtonului, Statelor Unite ale Americii. De aceea, negocierile de bază Rusia le poartă cu Washingtonul. Am citit cu atenţie declaraţia domnului Băsescu, în care a spus că un astfel de scut este necesar pentru apărarea împotriva unor ofensive etc. Această chestiune se poate discuta, se poate discuta", a afirmat Malghinov la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV.

El a invocat faptul că Mitt Romney, candidat la preşedinţia SUA, a spus recent că Rusia este "inamicul geopolitc numărul unu" al Washingtonului. "Este adevărat că a câştigat Obama, dar peste patru ani Obama nu va mai fi. În orice caz, el îşi încheie mandatul. Cine va urma?", a argumentat Malghinov.

De asemenea, el a explicat că Rusia este îndreptăţită să ceară garanţii şi să încerce să restabilească paritatea cu scutul antirachetă pentru a reface echilibrul strategic. "Nici un politician responsabil al ţării sale, fie că este preşedintele României, preşedintele Federaţiei Rusiei sau preşedintele SUA nu va urma o linie politică, care în perspectivă va pune sub ameninţare siguranţa statului său (...) Atunci când suntem puşi în faţa faptului că savanţii, strategii militari fac calcule şi spun că scutul va reprezenta o ameninţare la adresa forţelor strategice ale Rusiei, trebuie să restabilim această paritate, acest echilibru", a spus Malghinov.

Totodată, el a menţionat că e nevoie de garanţii juridice acordate Rusiei că scutul nu va fi folosit împotriva sa. "Ne aflăm acum într-o fază, în care spunem bine, înţelegem acele ameninţări împotriva cărora este destinat, în cuvinte, scutul antirachetă. Pentru situaţia atacurilor cu rachetă din exteriorul ţării, să spunem din sud etc. sau în cazul în care rachetele ar putea ajunge în mâinile teroriştilor. Bine, dar haideţi aceste ameninţări, căci ele reprezintă ameninţări şi pentru noi, să le soluţionăm împreună. Haideţi, în primul rând, să cădem de acord asupra unui document juridic, care să spună că acest sistem antirachetă nu va fi folosit împotriva forţelor strategice ale Federaţiei Ruse. Să ne asumăm nişte obligaţii juridice. Haideţi să vedem dacă unele sectoare de responsabilitate se pot împărţi, dacă putem lucra împreună – căci toate aceste acţiuni ajută la construirea încrederii şi atunci când acest proces va merge, fiind acceptabil pentru toţi partenerii, vom putea colabora", a mai afirmat ambasadorul rus.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici