Managerii de spitale, convocaţi prin VIDEOCONFERINŢĂ. Preşedintele cere măsuri speciale pentru medici. Iohannis: Presiunea pe sistemul sanitar e foarte mare

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a prezidat marţi, 24 martie a.c., o videoconferinţă cu managerii de spitale, Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, Ministrul Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, Ministrul Sănătăţii, domnul Victor Costache, Ministrul Apărării Naţionale, domnul Nicolae Ciucă, şi Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, domnul Lucian Bode.

1150 afișări
Imaginea articolului Managerii de spitale, convocaţi prin VIDEOCONFERINŢĂ. Preşedintele cere măsuri speciale pentru medici. Iohannis: Presiunea pe sistemul sanitar e foarte mare

Managerii de spitale, convocaţi prin VIDEOCONFERINŢĂ de preşedintele Iohannis şi premierul Orban. Prezentăm concluziile discuţiilor

Intervenţia Preşedintelui României la începutul videoconferinţei:
 
Stimaţi participanţi manageri de spitale din România, am convocat astăzi această videoconferinţă fiindcă, după părerea mea, este nevoie de această discuţie, pentru a transmite câteva informaţii şi pentru a auzi de la dumneavoastră cu ce probleme vă confruntaţi în spitalele pe care le conduceţi.
Sistemul medical românesc suferă de ani de zile de lipsa unor reforme profunde şi de alocări bugetare care nu asigură un act medical de cea mai înaltă calitate pentru cetăţean.
 
Ne aflăm acum într-un moment de criză majoră, în care, vă spun drept, trebuie să ne descurcăm cât se poate de bine cu ceea ce avem.
 
Din fericire, în România sunt în continuare medici şi farmacişti, cadre medicale, profesionişti care sunt 100% dedicaţi salvării pacienţilor. Ei sunt cei care fac sacrificii extraordinare în aceste momente, sunt în prima linie a luptei cu acest virus periculos, plecând de lângă familiile lor pentru a se pune în slujba pacienţilor.
Stimaţi manageri de spitale, ştiu că vă confruntaţi cu probleme reale în contextul acestei situaţii epidemiologice, iar presiunea pe sistemul sanitar este foarte mare, suntem conştienţi.
 
Cu atât mai mult, în acest context, trebuie să vă canalizaţi toate eforturile pentru asigurarea în timp real a tuturor condiţiilor pentru garantarea serviciilor medicale către pacienţi, atenţie, cu protejarea în egală măsură a personalului medical.
 
Ca atare, vă rog să asiguraţi:
Protejarea medicilor şi a personalului medical. Faceţi tot ce este necesar pentru a le asigura echipamentele.
Doi - Testarea personalului medical trebuie să constituie o prioritate absolută! Vă spun că sub nicio formă nu trebuie să mai avem situaţii revoltătoare precum cea de la Spitalul Judeţean Suceava, sau de la Spitalul Gerota, sau, mai nou, Spitalul Sf. Ioan din Bucureşti.
De asemenea, este imperativă dotarea de urgenţă cu echipamente de protecţie şi dezinfectanţi necesari: achiziţia unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante.
Vă rog foarte mult să identificaţi toate sursele de achiziţie!
 
În contextul în care s-au stabilit spitalele care vor fi implicate în diferite etape în internarea şi tratarea pacienţilor COVID-19, este necesar să transmiteţi ordine clare către angajaţi privind utilizarea mijloacelor de protecţie.
 
Să vă informaţi asupra substanţelor care trebuie achiziţionate, asupra sumelor care v-au fost destinate de la Ministerul Sănătăţii şi a procedurilor de achiziţie. Asigurarea unui număr corespunzător de paturi de ATI şi stabilirea circuitelor funcţionale sunt extrem de importante.
 
Să realizaţi instruirea personalului şi să informaţi în timp util asupra procedurilor pentru prevenirea infectării în unităţi spitaliceşti, ca şi asupra protocoalelor de diagnostic şi tratament pentru COVID-19. Aceste măsuri, evident, trebuie să fie asigurate nu doar de dumneavoastră, managerii, ci sub coordonarea strictă, clară a Ministerului Sănătăţii.
 
Este foarte important să asiguraţi programul în ture, pentru evitarea riscului apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică a cadrelor medicale.
 
Este nevoie să amenajaţi zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală şi de urgenţă pentru identificarea timpurie, izolarea şi îngrijirea pacienţilor.
Trebuie să acoperiţi deficitul de personal, în condiţiile instituite de Decretul Prezidenţial, cu posibilitatea angajării de personal medical. Puteţi să apelaţi la voluntari, la studenţi, la cadre medicale militare în rezervă.
 
Un lucru extrem de important este stăpânirea de sine. Evitaţi panica! Asiguraţi un climat de lucru plăcut la nivelul spitalului, cât se poate în aceste condiţii de criză, care dă încredere şi pacienţilor, dar şi personalului medical.
 
Este esenţială o bună comunicare cu autorităţile, cu toţi angajaţii, dar şi cu pacienţii. Şi pacienţii vor să ştie ce se întâmplă.
Mă bazez pe calităţile dumneavoastră manageriale şi umane.
 
Este o luptă contra timp cum nu am avut niciodată până acum. Trebuie acţionat rapid, este nevoie de adaptabilitate, de eliminarea oricăror obstacole rigide birocratice care pot bloca adoptarea unor măsuri absolut necesare.
 
Ca măsură preventivă, şi aici mă adresez dumneavoastră, domnule ministru Costache, facilitaţi în primul rând medicilor de familie, dar şi medicilor din alte specialităţi, ca aceştia să poată acorda consultaţii de la distanţă, prin telefon sau alte mijloace de comunicare, în condiţii de siguranţă, acelor pacienţi care nu necesită neapărat deplasarea la medic. Este foarte important în special pentru persoanele peste 65 de ani, chestiune pe care am discutat-o şi acum câteva ore, şi în şedinţa pe care am avut-o împreună.
 
De asemenea, domnule ministru, grăbiţi procedurile care să permită reglementarea urgentă a consultaţiei la distanţă, a posibilităţii transmiterii reţetelor prin mijloace electronice, chiar, dacă se impune, a suspendării cardului de sănătate, măsuri care să ofere un cadrul legal medicilor să facă aceste lucruri.
Este esenţial să avem elaborat un plan în scenariul în care sistemul medical va fi pus sub presiune de un număr foarte mare de persoane infectate cu coronavirus.
Este un scenariu extrem, ştiu, pe care nu ni-l dorim, dar pentru care trebuie să fim pregătiţi. Am luat şi luăm în continuare toate măsurile de prevenţie, de restricţionare, care se pot lua pentru a îngrădi răspândirea virusului. Dar sistemul de spitale trebuie să fie pregătit pentru absolut orice scenariu.
Am văzut ce s-a întâmplat în alte ţări, unde oamenii poate nu s-au pregătit chiar din timp şi au apărut probleme majore.
Deci, pe scurt – este bine să fim pregătiţi pentru orice scenariu.
 
Am lăsat acum pentru final câteva chestiuni mai aplicate, dacă vreţi, mai tehnice.
 
Experienţa internaţională, dar şi situaţiile înregistrate în ţara noastră arată că personalul medical este cel mai expus infecţiei cu coronavirus, trebuie să fim conştienţi de acest lucru.
 
Ca atare, cadrele medicale – şi vorbesc de medici, asistente medicale, farmacişti, personal din laboratoare, alt personal medical -, care duc greul în această luptă cu coronavirusul, trebuie protejate cu prioritate, prin toate mijloacele posibile!
 
Prin redirecţionarea echipamentelor şi materialelor sanitare către medicii şi asistentele care luptă în prima linie şi asigurarea cu celeritate a unui număr corespunzător de măşti de protecţie, combinezoane, mănuşi, echipamente medicale şi substanţe dezinfectante. Ştiu că în unele spitale încă lucrurile nu sunt lămurite, dar ştiu la fel de bine că, prin grija Guvernului, se fac achiziţii în aceste ore, pentru a veni în sprijinul personalului din spitale - şi în şedinţa pe care am avut-o cu premierul şi cu miniştrii în această dimineaţă am discutat lucrurile şi veţi avea în foarte scurt timp tot materialul de care aveţi nevoie!
 
Altă chestiune - prin amenajarea unor zone de triaj în toate unităţile de asistenţă medicală puteţi să îmbunătăţiţi net fluxul. 
 
Prin instruirea personalului medical asupra procedurilor pentru prevenirea infectării la nivelul spitalelor – repet, pentru a preveni situaţii inadmisibile, cum am avut în zilele acestea în unele spitale din România, din păcate. Iar prin asigurarea unui program de lucru care să protejeze personalul medical de riscul apariţiei unor stări de epuizare fizică şi psihică, veţi putea să faceţi faţă acestei crize până când ea se termină.
 
Şi se va termina, şi va depinde de noi toţi câţi români vor fi feriţi de această infecţie. La fel cum depinde şi de oamenii simpli să se izoleze, să se protejeze, să stea acasă, să evite contactul cu alţii şi să respecte măsurile de igienă recomandate de medici.
 
Atât pentru introducere. Sunt alături de dumneavoastră, sunt alături de tot personalul din unităţile dumneavoastră şi vă asigur: împreună vom face faţă acestei crize.

 

Iohannis a anunţat că de miercuri în România se vor impune măsuri suplimentare, se introduc noi restricţii de circulaţie, iar ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie.

În plus, Armata naţională va fi implicată pentru a ajuta Poliţia şi Jandarmeria. Restricţiile vor intra în vigoare de mâine, 25 martie.

Aceste restricţii vor fi prelucrate în cursul zilei de azi într-o ordonanţă militară. Ea se va finaliza până la sfârşitul acestei zile. Restricţiile vor intra in vigoare incepand de maine.

La şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 au participat premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, ministrul Sănătăţii, Victor Costache şi ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici