Manda: Am observat, din declaraţiile lui, faptul că preşedintele Iohannis respectă Constituţia

Senatorul PSD, Claudiu Manda, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a respectat Constituţia, deoarece a promulgat Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, dar e prea devreme de spus dacă Parlamentul va revizui legile justiţiei, aşa cum a cerut şeful statului.

356 afișări
Imaginea articolului Manda: Am observat, din declaraţiile lui, faptul că preşedintele Iohannis respectă Constituţia

Manda: Am observat, din declaraţiile lui, faptul că preşedintele Iohannis respectă Constituţia

"E prea devreme să răspund eu astăzi (dacă va revizui Parlamentul legile justiţiei - n.r.). Am observat următorul lucru din declaraţiile domnului Iohannis: că respectă Constituţia, că era obligat să respecte Constituţia şi că a promulgat una dintre cele trei legi ale justiţiei. Parlamentul respectă Constituţia şi toate criticile pe care le-a făcut CCR la controlul de constituţionalitate. Parlamentul a revenit şi a corectat în aşa fel încât am respectat punctul de vedere al Curţii. Celelalte lucruri, cum ar trebui şi în ce sens ar trebui să reluăm şi să rediscutăm o lege care abia astăzi a fost promulgată şi care pune în acord deciziile CCR, directivele europene şi are controlul de la CCR în care spune că nu este niciun articol necontituţional, nu e un subiect pe care să îl pot trata eu astăzi", a declarat, joi, senatorul PSD, Claudiu Manda, la Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că cere "în mod expres" Parlamentului ca atunci când va fi reluată sesiunea de toamnă să revizuiască toate cele trei legi ale justiţiei, astfel încât să fie redus la minim impactul asupra sistemului judiciar.

"În virtutea atribuţiilor fundamentale pe care mi le conferă Constituţia, solicit în mod expres Parlamentului României ca imediat ce se reia sesiunea parlamentară, sesiunea de toamnă, să reintroducă aceste legi în circuitul parlamentar şi să le corecteze, să le corecteze aşa cum solicită cei avizaţi. Este absolut necesar acest pas. Este imposibil de evitat. Este imposibil să se meargă mai departe cu o lege care a fost contestată în multiple feluri şi care a primit un aviz negativ inclusiv de la Comisia de la Veneţia. Această lege încă ridică multe probleme pe fond şi conţine dispoziţii neclare, lipsite de coerenţă, lipsite de previzibilitate. Aceste deficienţe pot afecta exigenţele constituţionale şi standardele europene şi internaţionale în materie de independenţă şi buna funcţionare a sistemului de justiţie", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Şeful statului a precizat că România este stat membru al UE cu drepturi depline şi că ar fi inacceptabil ca ţara noastră să aibă un sistem de justiţie care să ignore valorile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici