MApN îi răspunde unui deputat PMP: România a cheltuit 1,81% din PIB pentru apărare în anul 2017

Ministerul Apărării precizează, într-un răspuns la o interpelare a deputatului PMP, Eugen Tomac, că România a cheltuit 1,81% din PIB pentru apărare în 2017, potrivit execuţiei bugetare pe acel an, în contextul în care ţara noastră s-a angajat să aloce 2% din PIB, aa nunţat parlamentarul pe Facebook.

747 afișări
Imaginea articolului MApN îi răspunde unui deputat PMP: România a cheltuit 1,81% din PIB pentru apărare în anul 2017

MApN îi răspunde unui deputat PMP: România a cheltuit 1,81% din PIB pentru apărare în anul 2017

"România a cheltuit doar 1,81% din PIB pentru apărare în 2017 Preşedintele Trump ne-a reamintit că Europa are nevoie de SUA pentru a-şi asigura securitatea. România are nevoie, mult decât oricine, de SUA. Avem nevoie de garanţii reale de securitate deoarece suntem graniţa de est a UE şi NATO. Preşedintele Trump va cere astăzi tuturor statelor europene membre NATO să-şi respecte angajamentele militare fata de organizaţie. Am vrut să ştiu dacă Guvernul condus de PSD şi-a respectat angajamentele asumate şi reafirmate atât la Washington, cât şi la Bruxelles, cu privire la alocarea a 2% din PIB pentru apărare. În 2017, an în care putem şti exact cât am cheltuit, nu am respectat un angajament care ţine de demnitatea statului şi de reputaţia noastră între statele membre NATO. Conform răspunsului pe care l-am primit de la ministrul Apărării, Mihai Fifor, România a cheltuit doar 1,81% din PIB pentru apărare în 2017", a afirmat deputatul PMP, Eugen Tomac, pe Facebook.

La sfârşitul lunii martie, parlamentarul PMP a adresat o interpelare ministrului Apărării, Mihai Fifor, în care îl cât la sută din PIB a cheltuit instituţia în anul 2017 şi care au fost investiţiile în domeniul apărării, în contextul în care coaliţia de guvernare PSD-ALDE şi-a asumat alocarea a 2% din PIB pentru apărare, în intervalul 2017-2027.

Răspunsul Ministerului a venit o lună mai târziu în care i s-a transmis preşedintelui PMP, Eugen Tomac, că instituţia a cheltuit în anul respectiv peste 14 miliarde de lei, însemnând 1,81% raportat la PIB.

"Urmare Acordului politic national privind creşterea finanţării pentru Apărare, convenit de Preşedinţie cu partidele politice din România în luna ianuarie 2015, anul 2017 este primul an când alocaţiile bugetare pentru Ministerul Apărării Naţionale (M.Ap.N.) au atins pragul de 2% din PIB, ceea ce a asigurat o bază solidă pentru dotarea forţeilor armate cu echipamente de luptă modern şi interoperabile, în vederea îndeplinirii misiunilor stabilite şi a angajamentelor asumate faţă de NATO, UE şi partenerii strategici. Execuţia bugetară pe anul 2017 a fost de 14,764 miliarde lei, ceea ce reprezintă 1,81% raportat la Produsul Intern Brut comunicat de Comisia Naţională de Prognoză la data elaborării bugetului M.Ap.N pe anul 2017 (815,2 mld. lei)", se arată în răspunsul ministrului Mihai Fifor.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis participă în perioada 11-12 iulie la Summitul Alianţei Nord-Atlantice care se va desfăşura la Bruxelles, Belgia.

Membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024. Preşedintele american Donald Trump a admonestat, marţi, din nou ţările membre NATO pe tema contribuţiilor la organizaţia de securitate, amintind că Uniunea Europeană (UE) are un excedent comercial faţă de SUA. În replică, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a criticat atitudinea lui Donald Trump faţă de aliaţii europeni ai Statelor Unite, îndemnându-l pe acesta să respecte aliaţii ţării sale, informează postul CNBC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici