Marea Britanie caută statutul de nouă putere mondială în declinul influenței SUA
Sfârșitul ordinii internaționale dominată de SUA oferă Marii Britanii oportunități de a-și redefini rolul global, sub conducerea premierului laburist: „ Mişcarea rapidă a lui Keir Starmer de a prelua conducerea în domeniul apărării, după ce Trump a devenit mai reticent față de Ucraina, prin creșterea cheltuielilor și coordonarea unui coaliții a țărilor dispuse să sprijine statul ucrainean, l-au arătat în apogeul său”, arată analiza publicată vineri de Bloomberg, care susține că Marea Britanie ar trebui să conducă expansiunea industriei europene de apărare europene și aranjamentele cu alte națiuni interesate, precum Japonia.
Perioada de dominație politică și economică a Statelor Unite după cel de-al doilea război mondial, cunoscută drept Pax Americana, se află într-un declin vertiginos. În vidul de putere creat de scăderea influenței SUA în politica mondială, datorată retragerii din diverse angajamente internaționale și tendinței spre izolaționism, analiștii englezi văd în Marea Britanie o posibilă nouă putere mondială. Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, este perceput ca fiind cel care ar putea să transforme această perioadă de incertitudini în mari avantaje pentru țara sa, redefinindu-i rolul internațional.
„Abandonarea de către Trump a Pax Americana prezintă oportunități interesante pentru Marea Britanie, pe care guvernul Laburist ar trebui să le valorifice. Izolaționismul Americii creează spațiul pentru ca britanicii să-și folosească numeroasele avantaje – limba engleză, instituțiile de încredere, credința în normele democratice și ordinea bazată pe reguli – ca să influențeze evenimentele și să ofere o sursă alternativă de conducere mondială”, spun analiștii sursei citate.
Acest lucru ar avea drept efect atât recompensarea materială, cât și consolidarea încrederii în propriile forțe și într-un nou scop, încredere care i-a lipsit Marii Britanii de când a fost nevoită să renunțe la imperiul său, acum aproximativ 75 de ani, susține analiza Bloomberg, care oferă și abordările practice.
O viziune ambițioasă: Londra, centru mondial al finanțelor, tehnologiei, sportului și culturii
„Pe măsură ce elitele lumii analizează unde să își aducă banii și inteligența în cel de-al doilea sfert al secolului XXI, de ce nu la Londra, una dintre marile capitale ale lumii, care are o cultură, restaurante și clădiri ce rivalizează cu New York-ul și California? Universitățile din Marea Britanie oferă un statut social care poate fi egalat doar de Ivy League și Sorbona. Marea Britanie ar trebui să urmeze exemplul Franței, care a luat deja inițiativa de a acorda „azil științific” academicienilor concediați de la universitățile americane de politica lui Trump”.
„Influența culturală a Marii Britanii a avut întotdeauna un impact mare, mai ales în domeniile sportului, artei și acum, chiar și în cel al tehnologiei. Dacă Beijingul răspunde la taxele impuse de Trump blocând accesul pe piața sa a producțiilor de la Hollywood, poate că studiourile din Elstree și Ealing vor avea șansa să preia conducerea”.
Politica lui Starmer nu alege între SUA și UE, dar se extinde către Asia-Pacific
În ciuda schimbărilor geopolitice, Starmer se concentrează pe menținerea unei relații strânse cu Statele Unite, pe care o consideră esențială pentru securitatea și prosperitatea Marii Britanii. În același timp, premierul consolidează relațiile cu Uniunea Europeană, deteriorate pe fondul tensiunilor post-Brexit. Politica sa arată că Marea Britanie nu alege între SUA și UE, ci vrea cele mai avantajoase parteneriate pentru sine. De asemenea, Starmer a insistat pe importanța economiei verzi și a unei strategii industriale naționale care să protejeze țara de riscurile geopolitice și economice.
Politica externă a lui Starmer are în vedere și regiunile emergente Asia-Pacific, unde vrea să extindă relațiile economice și de securitate. Pentru a încerca să restabilească importanța țării sale, Starmer a făcut deja vizite oficiale în zone precum Samoa și alte țări din regiune, subliniind importanța relațiilor economice și de securitate cu state precum China, India și Coreea de Sud.
Prognoza pozitivă pentru viitorul Marii Britanii este, de asemenea, și realistă: „Este adevărat că starea precară a economiei britanice, prinsă în cercul vicios creat de ministrul de finanțe Rachel Reeves (supusă recent unei investigații și ale cărei măsuri au fost aspru criticate) nu este cel mai bun cadru pentru o națiune care caută statutul de mare putere globală. Dar nici pentru celelalte mari forțe de pe scena mondială lucrurile nu sunt tocmai roz.”