Marga: Calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen nu s-a modificat

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat că nu s-a modificat calendarul intrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen în urma raportului pe MCV, aceasta fiind în continuare posibilă în două etape: octombrie 2012 cu frontierele aeriană şi maritimă, iar martie 2013 cu frontierele terestre.

509 afișări
Imaginea articolului Marga: Calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen nu s-a modificat

Marga: Calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen nu s-a modificat (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

"Nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. Nu există o modificare (...) Sigur, lumea trebuie să distingă aici între două paliere, palierul evoluţiei discuţiilor cu privire la intrarea în Schengen şi palierul discuţiilor politice care este conţinut în ultima parte a raportului MCV. Angajamentul nostru este să aplicăm ceea ce este acolo, cele 11 puncte şi nu sunt raţiuni să ne tragă în jos. Ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi martie 2013 cu frontiera terestră", a declarat Marga, miercuri seară, la TVR Info.

El a arătat că "până la această oră" Franţa şi Germania, iniţiatorii soluţiei cu aderarea în două etape, "nu au comunicat în vreun fel că şi-au schimbat optica, ei au rămas până la această oră la această soluţie".

De asemenea, întrebat de poziţia Olandei care aştepta un raport pe MCV pozitiv în iulie pentru a da undă verde aderării la Schengen, Marga a spus că nu există până la această oră o modificare a poziţiei guvernului de la Haga, care depinde şi de poziţia exprimată de Germania şi Franţa, precum şi de alegerile care vor avea loc în septembrie în Olanda.

"În legătură cu Olanda, nu vreau aici să intru în detalii pentru că acolo vine o campanie electorală cu complicaţiile unei campanii vrând-nevrând. Dar trebuie să spun că, în urma ultimelor discuţii avute chiar cu nivelele înalte ale politicii olandeze, este foarte clar că se va examina factual, corect paşii făcuţi de România pentru pregătirea intrării în Schengen. Sigur, Olanda a mai spus că va ţine cont de opinia Comisiei, care este de asemenea raportul MCV. Dar până la această oră nu există din partea olandeză vreo modificare a acestei poziţii, care este legată de poziţia pe care au formulat-o Germania şi Franţa", a spus Marga.

Întrebat dacă poziţia Olandei nu se va modifica după alegerile din septembrie în sensul unei opoziţii faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen prin intrarea în Parlamentul de la Haga a unui număr şi mai mare de aleşi ai dreptei extreme, Marga a arătat că "lucrurile evoluează într-o manieră pozitivă".

"Sigur, într-o democraţie rezultatele sunt deschise. Dar încă o dată, aşa cum arată lucrurile în Olanda de astăzi, aşa cum le-am analizat şi noi cu toată luciditatea, aşa cum ne-au comunicat şi de multe ori reprezentanţii de nivel înalt ai Olandei, lucrurile înaintează în manieră pozitivă, până la această oră nu este o modificare a poziţiei favorabile soluţiei cu două trepte, cu aplicare în octombrie 2012 şi respectiv, cu frontiera terestră, în martie 2013", a argumentat şeful diplomaţiei.

De asemenea, el a mai arătat că scenariul menţinerii calendarului de aderare în doi paşi la Schengen a României şi Bulgariei începând din această toamnă este unul "realist". "Este un scenariu realist, nu extrem de optimist, şi trebuie să fim realişti tot timpul", a afirmat Marga, care a amintit că România este mai mult decât pregătită din punct de vedere tehnic pentru a face faţă standardelor Schengen de control a frontierei.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de MAE, în cadrul întâlnirii cu omologul cipriot desfăşurată luni, la Bruxelles, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE, Marga a abordat agenda preşedinţiei cipriote a UE din acest an. Ministrul Erato Kozakou-Marcoullis a subliniat că pe agenda preşedinţiei cipriote care se desfăşoară până în luna decembrie 2012 va rămâne, de asemenea, aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Totodată, Marga a avut întrevederi la Bruxelles şi cu omologul olandez, Uri Rosenthal, şi secretarul de stat din MAE german, Michael Link. El i-a asigurat pe interlocutorii din Olanda şi Germania că România va aplica recomandările Comisiei Europene din Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) publicat săptămâna trecută, se mai arată în comunicatul MAE.

Marga a arătat, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii CAE, că România va merge înainte în privinţa aderării la spaţiul Schengen pe varianta cu două etape de aderare, însă decizia va depinde şi de următorul raport MCV pe care Comisia Europeană îl va prezenta până la sfârşitul acestui an.

"Părerea noastră este că trebuie mers înainte în ritmul în care s-a proiectat şi o să vedem, dar este clar că se va aştepta şi raportul de care vorbiţi", a spus ministrul de Externe, întrebat dacă nu ar fi mai indicată amânarea discuţiei de la Consiliul JAI din septembrie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen până după raportul MCV din decembrie.

El a menţionat că mai întâi se va face analiza următorului raport MCV al Comisiei Europene, iar abia apoi, "dacă aceste lucruri sunt realizate", se va lua o decizie privind aderarea la Schengen în două etape, într-un prim pas cu frontierele aeriene, iar apoi cele terestre.

"Nu s-a scos din discuţie soluţia în două etape (...) Discuţiile care sunt nu au dus în vreun fel la a submina această propunere, care ştim bine, este la origine germană, este rezultatul unui compromis între Germania şi Franţa, soluţie promovată la ora respectivă de preşedinţia poloneză. În discuţiile pe care le-am avut, a intrat pe agendă desigur şi acest subiect, deci raportul pe MCV şi, desigur intrarea în Schengen, care sunt legate de unele state, de altele nu sunt legate foarte strict şi urmează ca în continuare să se ia notă de raportul pe MCV, să se observe acţiunile Guvernului român şi, nu omit să spun imediat, am subliniat şi aici că, în ceea ce priveşte Guvernul român, va aplica ceea ce se recomandă în raportul pe MCV, încât, dacă şi aceste lucruri sunt realizate, avem a doua mare premisă pentru ceea ce am spus şi anume sentimentul profund că se va face un pas", a declarat Andrei Marga.

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, că are "sentimentul lăuntric" că România va adera la spaţiul Schengen parţial în această toamnă, existând sprijinul Franţei, însă decizia se va lua în funcţie de organizarea referendumului.

Marga a precizat într-o emisiune că în privinţa raportului CE privind MCV sunt multe ţări membre UE care "leagă" acest raport de aderarea la spaţiul Schengen.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici