Marga: E clar că premierul nu poate lipsi de la Consiliul European. Se va înţelege cu preşedintele

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, joi seară, că în baza prevederilor Constituţiei şi a agendei Consiliului European, premierul Victor Ponta "nu poate lipsi de la Consiliu", însă dacă va merge preşedintele, prim-ministrul sau amândoi trebuie să decidă "ei înşişi".

504 afișări
Imaginea articolului Marga: E clar că premierul nu poate lipsi de la Consiliul European. Se va înţelege cu preşedintele

Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a reluat argumentul referitor la faptul că, potrivit Constituţiei, preşedintele reprezintă România, însă şi Guvernul realizează politica externă.

"Constituţia spune limpede că preşedintele reprezintă România, semnează tratatele internaţionale, numeşte ambasadorii. Constituţia spune că Guvernul este cel care realizează politica internă şi externă pe baza programului de guvernare aprobat de Parlament. Sunt trei forţe în joc: Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul. Se înţelege şi se vede bine şi din articole că Parlamentul este cel care are sub control totul", a spus Marga, la Realitatea TV.

Ministrul de Externe a invocat şi argumentul privind agenda Consiliului European referitoare la probleme economice şi sociale, care ţin de politica internă.

"Ar trebui să luăm în considerare şi următorul fapt că pe agenda Consiliului European de la Bruxelles sunt probleme economice şi sociale, de creeare de joburi, legate de acestea, probleme eminamente interne în sensul clasic, dar mai adaug încă un argument. Problemele UE sunt tot mai mult probleme interne, în sensul că operăm în interiorul unei Uniuni. Dacă corelăm toate aceste argumente privind agenda Consiliului, putem corela şi cu reprezentarea altor ţări, atunci este clar că premierul nu poate lipsi de la acest Consiliu. Dacă merge preşedintele sau primul-ministru sau amândoi, decid ei înşişi. Cu siguranţă va fi o discuţie în zilele următoare. Eu sunt convins că se vor înţelege pentru că până la urmă aici e un interes al României să fie bine reprezentată, eu zic ca ei să decidă", a spus Marga.

De asemenea, întrebat despre opinia exprimată pe subiect de preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, şeful diplomaţiei a arătat că nu vrea să intre în polemici pitoreşti. "Eu zic să nu ne lansăm în polemici pitoreşti, chiar dacă sunt atractive pentru unii oameni", a spus el.

Marga a mai arătat că în fosta guvernare preşedintele Băsescu trebuia să reprezinte România, având în vedere faptul că primul-ministru Emil Boc era "şters" în privinţa politicii externe.

"Nu vreau sã intru într-o caracterizare largă a fostei guvernări, dar trebuie spus că s-a operat cu un prim-ministru atenuat, dacă nu şters, iar în aceste condiţii se înţelege că preşedintele avea şi datoria să reprezinte România", a mai spus ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici