Marga: Este foarte clar că premierul Victor Ponta nu poate lipsi de la Consiliul European

Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat joi că este "foarte clar" că premierul Victor Ponta "nu poate lipsi" de la reuniunile Consiliului European, adăugând că este "constituţional şi legal" ca acesta să participe la discuţiile privind bugetul, locurile de muncă, creşterea economică.

181 afișări
Imaginea articolului Marga: Este foarte clar că premierul Victor Ponta nu poate lipsi de la Consiliul European

Andrei Marga (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Este foarte clar că primul-ministru nu poate lipsi de la Consiliul European (...). Din punct de vedere constituţional, legal este limpede că premierul nu poate lipsi de la discuţiile privind orientarea, opţiunile, măsurile pe care politica externă le adoptă şi le întreprinde", a spus Marga într-o conferinţă de presă.

El a subliniat că, potrivit Constituţiei, răspunderea politicii externe revine celor trei actori - Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia -, iar în ultimii ani România nu a avut prim-miniştri, context în care "Preşedinţia şi-a extins intervenţia pe o sferă mai mare".

"V-o spun foarte direct: din păcate, România nu a avut prim-miniştri până în ultimii ani şi înţelegeţi afirmaţia. Asta nu înseamnă că nu găseam un birou pe care să scrie prim-miniştri sau pe cineva în birou. Nu a avut prim-miniştri care să asume capitolul de reprezentare externă aşa cum îl prevede Constituţia, voluminos pe măsura Constituţiei. (...) Eu cred că în mod cu totul întemeiat premierul Victor Ponta şi-a asumat prevederile Constituţiei. Eu cred că profund întemeiat premierul şi-a asumat rolul pe care i-l conferă şi Constituţia şi toate reglementările legale din România", a spus Marga.

El a reluat şi argumentaţia că problemele de la Consiliul European ţin de competenţa primului-ministru.

"Problemele care sunt pe agenda Consiliului European sunt probleme privind bugetul, mai cu seamă multianual care se pregăteşte pentru 2014-2020. Oricine ştie bine că bugetul este o problemă a unui prim-ministru, că bugetul intră în competenţa primului-ministru. Idem problema job-urilor, problema creşterii economice, aceasta sunt de asemenea probleme care intră în competenţa primului-ministru şi a Guvernului în înţelesul cuprinzător", a afirmat ministrul de Externe.

De asemenea, Marga a arătat că din cele 28 de ţări, incluzând şi Croaţia, care merg la reuniunile Consiliului European, "25 sau 24 cel puţin" sunt reprezentate de prim-miniştri.

"Nu dăm aceste răspunsuri ca să şocăm pe cineva, ci le dăm pentru a încerca să revenim toţi în România, cu totul calmul, la prevederile Constituţiei şi la un pluralism sănătos pe care eu cred că totuşi această Constituţie îl încurajează", a mai spus el.

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu a declarat că un vot al Parlamentului privind reprezentarea externă va crea un precedent, iar constituţionalitatea unei decizii în sensul reprezentării la Consiliul European de către premier ar fi pusă la îndoială.

"Capacitatea şi legitimitatea preşedintelui României este acreditată în afară. Este extrem de important de evitat o polemică pe această temă. Din punctul de vedere al Parlamentului, trebuie să vedem pe ce procedură şi mecanism democratic se poate face un vot, într-un sens sau altul. Orice astfel de vot trebuie analizat în comisiile parlamentare. O lege ex abrupto nu ştiu să existe. Pe de altă parte, din câte am înţeles, premierul a solicitat prezentarea unei expuneri. Mi se pare în regulă. Sigur, nu putem pune în problematică Parlamentul. Nu am mai auzit până acum, dar dacă Parlamentul va decide cine va reprezenta România pe plan extern va crea un precedent", a declarat Diaconescu miercuri seară la TVR Info.

El a apreciat că, în cazul în care Parlamentul va decide că premierul va reprezenta România la Consiliul European, "constituţionalitatea" unui astfel de vot va fi pusă la îndoială, însă nu a precizat care va fi reacţia Preşedinţiei într-o astfel de situaţie, arătând că se va analiza la momentul în care va decide Parlamentul.

Totodată, Diaconescu a spus că preşedintele Traian Băsescu doreşte să participe la Consiliul European, iar, conform Tratatului de la Lisabona, România are un singur scaun la masa reuniunii.

Întrebat de ce preşedintele nu a intervenit până acum public pe această temă, Diaconescu a arătat că "nu a considerat oportun".

"Pentru că nu a considerat oportun şi necesar să angajeze piaţa politică internă pe o astfel de temă. Este, cum să vă spun, dreptul suveran al preşedintelui, cu atât mai mult cu cât, în situaţia în care ne aflăm, reprezentarea sa şi modul în care a angajat România în diverse decizii de până acum ale Consiliului European nu au avut niciun fel de dificultate de a fi acceptate şi, totodată, de a fi puse în aplicare", a mai spus Diaconescu.

În 12 iunie, premierul Victor Ponta se va adresa Parlamentului printr-o declaraţie privind problematica UE, urmând să solicite ca Legislativul să clarifice dacă la şedinţele Consiliului European în care sunt dezbătute teme aflate pe agenda Guvernului trebuie să participe şeful statului sau primul-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici