Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Voi semna adeziunea ''chiar atunci când va fi necesar''. Ionescu Quintus, singura abţinere. Paleologu: Este o piramidală imbecilitate

Marian Munteanu este candidatul susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei, potrivit unei decizii a comisiei de unificare a PNL. Decizia a fost confirmată de Biroul Politic Naţional.

17228 afișări
Imaginea articolului Marian Munteanu, candidatul PNL la Primăria Capitalei: Voi semna adeziunea ''chiar atunci când va fi necesar''. Ionescu Quintus, singura abţinere. Paleologu: Este o piramidală imbecilitate

Comisia de unificare a PNL: Marian Munteanu este candidatul pentru Primăria Capitalei (Imagine Ovidiu Micsik / Mediafax Foto)

Marian Munteanu: Voi semna adeziunea la PNL ''chiar atunci când va fi necesar''

Candidatul liberalilor la Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, marţi, că nu s-a înscris deocamdată în PNL, afirmând că va face acest demers "când va fi necesar" şi că liberalii vor mai avea o discuţie şi cu membrii alianţei din care face parte şi cu alte asociaţii din Bucureşti.

''Împreună cu generaţia mea am avut o adeziune fermă la democraţia şi valorile din România. (…) Înscrierea ca formalitate o facem chiar atunci când va fi necesar. Ştiu că există nişte chestiuni tehnice'', a precizat Marian Munteanu, afirmând că PNL va avea o întâlnire cu alianţa sa şi cu alte asociaţii din Bucureşti. Declaraţia a venit după ce a fost întrebat de ziarişti dacă a semnat adeziunea la PNL.

Întrebat dacă liberalii l-au luat "ca din oală", Munteanu a negat, precizând că împreună cu alianţa sa şi alte asociaţii începuse deja un demers de consultare cu diferiţi candidaţi pentru a vedea care sunt cele mai bune soluţii pentru Bucureşti şi nu numai.

"Nu, eu personal mă gândeam cu alianţa noastră şi cu alte asociaţii, începusem chiar o serie de consultări cu diferiţi candidaţi ca să vedem care sunt soluţiile cele mai bune nu numai pentru Bucureşti, pentru că noi avem colaborări de acest tip, ca societate civilă, în foarte multe oraşe din ţară. Jocul acesta democratic, într-un mod destul de straniu, a fost cumva blocat sau oprit prin evenimentele care s-au întâmplat", a răspuns fostul lider al studenţilor.

El a susţinut că o candidatură este ultimul lucru pe care l-ar fi acceptat, afirmând că ar fi preferat să susţină un candidat, însă, nu se dă în spate de la "a pune umărul" când este nevoie.

"Ar fi fost ultmul lucru pe care l-aş fi acceptat. Aş fi preferat să susţin alt candidat, dar atunci când este nevoie să ştiţi că nu mă dau în lături să pun umărul la acest lucru. Consider ca asta tot o datorie civică este", a conchis Marian Munteanu.

Copreşedintele liberal Alina Gorghiu a declarat marţi că Marian Munteanu se va înscrie în PNL: "Va fi membru al PNL. Nu poţi să candidezi altfel în momentul în care depui o candidatură".

Ionescu Quintus: Abţinerea a fost împotriva conducerii PNL,nu a lui Munteanu - o legendă a Capitalei

Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a declarat, marţi, că abţinerea sa de la votul privind validarea candidaturii lui Marian Munteanu a fost "împotriva conducerii", pentru că liberalii ar fi trebuit să aibă un plan de rezervă, nu împotriva fostului lider al studenţilor.

"Nu a fost o abţinere împotriva lui Marian Munteanu pe care îl cunosc şi care, după părerea mea este o legendă a Bucureştiului, ci m-am abţinut împotriva conducerii partidului din care fac parte pentru că nu am fost pregătiţi pentru şocul de acum. Am fost luaţi prin surprindere, s-a găsit soluţia asta, dar un om politic trebuie întotdeauna să aibă şi un plan de rezervă şi noi nu am avut", a explicat preşedintele de onoare al PNL, întrebat de ce s-a abţinut la votul din Biroul Politic Naţional (BPN) al PNL.

Întrebat dacă susţinerea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei este o variantă bună, Quintus a declarat că ''o variantă mai bună nu s-ar putea găsi''.

Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a susţinut că în BPN a fost unanimitate.

''A fost un vot în unanimitate în favoarea candidaturii domnului Marian Munteanu, de la domnul preşedinte Mircea Ionescu Quintus până la ultimul membriu al acestui BPN. Am avut susţineri de făcut, argumente, sugestii, propuneri. Toate aceste lucruri se vor cristaliza într-o strategie pentru Bucureşti'', a declarat Alina Gorghiu. Ea a precizat că echipa PNL Bucureşti va începe strângerea semnăturilor încă de miercuri.

Predoiu: Marian Munteanu, cel mai bun combatant în lupta cu PSD.Capitalizează şi votanţii nehotărâţi

Liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a prezentat, marţi, în şedinţa conducerii PNL, argumentele pentru susţinerea lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, afirmând că fostul lider al studenţilor este cel mai bun candidat pe care liberalii pot să îl alinieze în lupta cu PSD.

''Evenimentele de ieri au schimbat dramatic modul în care organizaţia PNL Bucureşti trebuie să evolueze în contextul alegerilor locale. Dacă până ieri nu era nici un fel de preocupare cu privire la modul în care ne continuam campania, ieri, prin retragerea candidatului nostru (…) am fost puşi în faţa unor decizii foarte importante. Până ieri, nici eu, nici colegii nu am avut alte opţiuni decât să mergem pe o soluţie politică a acestei candidaturi. Din păcate evenimentul de ieri a readus în discuţie o problemă reală la nivelul societăţii, respectiv fractura de credibilitate dintre public, electorat şi mediul politic, în general. A readus în discuţie nevoia de a da un răspuns cerinţelor formulate de electorat, exprimate în nenumărate rânduri, în stradă'', a susţinut Predoiu, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, înainte de a-l invita să ia cuvântul pe Marian Munteanu.

Predoiu a afirmat că ''momentul dramatic'' – retragerea lui Orban din cursa pentru Primăria Capitalei – i-a făcut pe liberali să aleagă un candidat din partea societăţii civile.

''Soluţia politică a dispus de mai multe variante, PNL a avut la dispoziţie oameni care îşi pot asuma oricând responsabilităţi, dar am găsit cu cale alături de colegi să marcăm acest moment dramatic printr-o schimbare radicală de opţiune şi să mergem pe o soluţie de candidat din societatea civilă. (…) În urma analizei s-a ajuns la concluzia unanimă că domnul Marian Munteanu întruneşte toate calităţile pentru a da acest răspuns electoratului din partea partidului nostru. Atât calităţi care ţin de credibilitate personală, vocaţie pentru valorile societăţii civile, cât şi faptul foarte important pentru noi că domnul Marian Munteanu este un simbol al luptei anti-comuniste'', a mai spus Predoiu, în condiţiile în care a refuzat să îşi asume intrarea în cursa electorală pentru Capitală.

Liberalul a subliniat că Marian Munteanu este cel mai bun combatant al PNL în lupta cu PSD, afirmând că poate capitaliza nu numai electoratul partidului, cât şi votanţii nehotărâţi.

''Este un adversar declarat al comunismului. Este cel mai bun combatant pe care putem să îl aliniem în bătălia cu PSD. Cred că domnul Marian Munteani poate capacita nu numai voturile care în mod tradiţional se îndreaptă către PNL, ci şi o parte importantă din voturile cetăţenilor nehotărâţi care încă au rezerve faţă de partidele politice, dar fără îndoială au opţiuni democratice'', a conchis Predoiu.

Marian Munteanu despre candidatura sa: Începutul unui parteneriat solid între un partid şi societate

Candidatul propus de PNL pentru Primăria Capitalei, Marian Munteanu, a declarat, marţi, că liberalii au arătat o deschidere ''nemaiîntâlnită'' faţă de societatea civilă prin susţinerea sa în cursa electorală, afirmând că este "profund legat de bucureşteni".

''Simpla invocare a mea în această discuţie este o onoare pentru mine. Am un respect deosebit pe care l-am purtat întotdeauna PNL, un mare partid în istoria ţării noastre şi văd în această posibilitate o deschidere până acum nemaiîntâlnită în istoria politică recentă faţă de societatea civilă.Văd un început al unui parteneriat solid între un partid, poate vor veni şi altele alături de PNL şi organizaţiile societăţii civile care să ducă la o primenire reală a vieţii noastre publice. Este un act de curaj, un act de responsabilitate", a afirmat, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, Marian Munteanu.

El s-a declarat "profund legat de bucureşteni".

"Vă mărturisesc să sunt profund legat de bucureşteni, dintotdeauna. Poate cele mai tulburătoate momente din viaţa mea le-am trăit în acest oraş, împreună cu bucreştenii", a spus Marian Munteanu.

El a subliniat că vrea să găsească o soluţie pentru a stopa revenirea societăţii către zonele periculoase ale trecutului.

"Doresc să ajut atât cât îmi stă în puteri pentru a găsi o soluţie de a stopa revirimentul periculos al societăţii noastre către eventuale zone ale trecutului. În consecinţă, am toată disponibilitatea pentru a găsi cea mai potrivită formulă ca societatea civilă activă, oamenii care doresc binele Bucureştiului să poată să fie reprezentaţi în acest context şi, sigur, am nădejdea că dumneavoastră ca oameni politici, conducători ai PNL, veţi găsi cele mai bune soluţii pentru a deschide şi mai mult acest parteneriat în formule care să ducă la reprezentarea cât mai bună a intereselor bucureştenilor şi, în general, a intereselor cetăţenilor. Vă mulţumesc şi Doamne ajută!", a conchis Munteanu.

Buşoi: Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată că face ce aşteaptă societatea civilă

Prim-vicepreşedintele PNL, Cristian Buşoi, a declarat, marţi, că prin desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primăria Capitalei PNL face ceea ce societatea civilă aşteaptă de la partid, el precizând că nu s-a pus niciun moment în discuţie revenirea sa în cursa electorală.

"Cu Marian Munteanu candidat, PNL arată clar că face ce societatea civilă aşteaptă de la PNL să facă. PNL a luat aminte întotdeauna la ce bucureştenii au cerut: după demisia guvernului Ponta, PNL a renunţat la guvernare şi a susţinut un guvern apolitic pentru a dovedi că ascultă vocea oamenilor care protestau în stradă; acum, după ce apar suspiciuni şi acuzaţii, candidatul PNL se retrage fără nicio ezitare că să nu creeze probleme de morală, dovedind că PNL face ce aşteaptă bucureştenii şi respectă criteriile de integritate, chiar dacă asta înseamnă o pierdere pentru partid", a declarat Buşoi, potrivit unui comunicat de presă.

Liberalul, primul candidat nominalizat de PNL la Primăria Capitalei, a mai spus că nu s-a pus niciun moment în discuţie revenirea sa în cursa electorală, după retragerea lui Ludovic Orban.

"Este fără dubiu o situaţia dificilă şi politic, pentru PNL şi uman, pentru Ludovic Orban, şi pentru noi, ca şi colegi care îl cunoaştem pe Ludovic. Şi merită subliniat că Ludovic Orban şi PNL nu s-au victimizat şi nu au jucat spectacolul de inocenţă şi ipocrizie pe care PSD îl joacă în faţa Justiţiei, ci a luat cea mai clară şi onestă decizie că să nu creeze niciun dubiu asupra PNL (...) Vreau să spun un lucru pentru a pune punct zvonisticii lansate de către oameni care au interesul să dezbine PNL. Nu am discutat nimic cu nimeni şi nu s-a discutat în PNL despre revenirea mea ca şi candidat în campania pentru Primăria Generală. Deciziile pe care le iau, le iau cu judecată şi nu mă întorc să spun „hai” unde am spus „gata”, iar decizia pe care am luat-o este să sprijin candidatul PNL la primăria Capitalei", a mai spus Cristian Buşoi.

Paleologu despre desemnarea lui Munteanu: Este o piramidală imbecilitate. PNL, într-o derivă totală

Deputatul PNL Theodor Paleologu anunţă că nu va susţine candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei, criticând în termeni foarte duri - ''piramidală imbecilitate'' decizia luată de liberali marţi.

''Nu îl voi susţine pe Marian Munteanu în calitate de candidat PNL la Primăria Capitalei. Este o piramidală imbecilitate, semn că partidul se află într-o totală derivă morală, politică, ideologică'', a scris liberalul pe Facebook.

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că propunerea ca Marian Munteanu să fie candidatul susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei va fi înaintată BPN, ea comentând că liberalii au avut de ales între o candidatură politică şi "un simbol politic" al societăţii civile.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a afirmat că Marian Munteanu a fost propunerea lui Cătălin Predoiu, iar comisia de unificare a PNL l-a votat cu o majoritate covârşitoare, exprimându-se o singură abţinere.
 

Marian Munteanu va veni la şedinţa PNL pentru a discuta candidatura sa la Primăria Capitalei

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că propunerea ca Marian Munteanu să fie candidatul susţinut de PNL pentru Primăria Capitalei va fi înaintată BPN, ea comentând că liberalii au avut de ales între o candidatură politică şi "un simbol politic" al societăţii civile.

Gorghiu a spus că decizia comisiei de unificare a fost luată în unanimitate şi urmează votul colegilor din Biroul Politic Naţional. Marian Munteanu va veni la şedinţa BPN.

Copreşedintele PNL a mai spus că membrii comisiei de unificare au avut de ales între o candidatură politică - mai multe variante din interiorul PNL- şi varianta la care liberalii au mai apelat la alegerile prezidenţiale, aceea de a opta pentru un lider cu o "dimensiune tehnocrată", sprijinit de societatea civilă.

Gorghiu a mai precizat că în urma discuţiei cu toţi colegii s-a ajuns la concluzia că opţiunea a fost de a propune "un simbol politic", pe fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii Marian Munteanu.

Propunerea ar fi fost făcută de preşedintele PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu.

Şedinţa Biroului Politic al PNL este programată pentru ora 18.00.

Decizia comisiei de unificare a PNL privind desemnarea fostului lider al studenţilor drept candidat la Primăra Capitalei vine după ce Ludovic Orban s-a retras luni din cursa electorală, ca urmare a anchetei DNA.

În discuţiile în interiorul PNL, numele lui Cătălin Predoiu şi al Adrianei Săftoiu au fost vehiculate pentru a-l înlocui pe Ludovic Orban în competiţia electorală pentru Primăria Generală, însă, liberalii nu au reuşit să ajungă la un acord.

Atât Predoiu, cât şi Săftoiu au fost măsuraţi în sondajul comandat de PNL în luna februarie şi au obţinut scoruri apropiate de cel al lui Ludovic Orban.

Surse din PNL declarau că Adriana Săftoiu ar accepta o candidatură, dacă ar fi ultima soluţie a partidului, în timp ce Predoiu, în ciuda insistenţelor colegilor de partid, nu s-a arătat dornic să îşi asume câştigarea celei mai importante redute pentru care partidele se vor lupta în la alegerile locale din 5 iunie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici