Marko Bela şi Tokes Laszlo nu s-au înţeles asupra formulei de colaborare la parlamentare

Liderii maghiari Marko Bela şi Tokes Laszlo nu s-au înţeles, sâmbătă, la Târgu Mureş, după circa trei ore de discuţii, asupra unei formule de colaborare în vederea alegerilor parlamentare din toamnă.

13 afișări
Imaginea articolului Marko Bela şi Tokes Laszlo nu s-au înţeles asupra formulei de colaborare la parlamentare

Preşedintele CNMT, Laszlo Tokes si preşedintele UDMR, Marko Bela (Imagine: Mediafax Foto)

La încheierea discuţiilor, preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat că UDMR insistă pe ideea participării în alegeri a tuturor reprezentanţilor comunităţii maghiare "sub o singură umbrelă", cea a UDMR, dar şi în perspectiva celor din 2009, pentru Parlamentul European.

"Noi am oferit o coaliţie internă. O altfel de coaliţie nu este posibilă, după lege, că nu ar depăşi pragul, dar UDMR oferă o colaborare internă, pe listele UDMR, grupării care se regăseşte în afara UDMR, respectiv Partidul Civic Maghiar. Eventual această coaliţie internă ar putea să însemne păstrarea identităţii şi a caracterului de entitate al acestei grupări sau al acestui partid", a declarat Marko Bela.

Preşedintele unional a susţinut că "matematica alegerilor" demonstrează că UDMR îşi poate permite să participe şi singură în alegeri, dar că, dincolo de aceasta, este nevoie şi de o colaborare cu gruparea din afara sa.

Marko Bela a spus că este nevoie de această colaborare în scopul atingerii a două deziderate: modernizarea Ardealului şi autonomia.

Pe de altă parte, preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, a declarat că a venit cu mai multe variante, după discuţiile pe care le-a avut cu preşedintele PCM, Szasz Jeno, în urmă cu o zi, şi că acestea trebuie discutate.

Tokes Laszlo a spus că PCM agreează ideea unei coaliţii între PCM şi UDMR cu care să se intre în alegeri, în timp ce Marko Bela a afirmat că din punct de vedere juridic această alianţă este destul de greu de realizat şi va trebui să scoată un prag electoral mult mai mare pentru a intra în Parlament.

Cei doi au convenit să reia discuţiile şi negocierile peste două săptămâni, la Tabăra de Vară de la Băile Tuşnad.

Reprezentanţii UDMR, conduşi de Marko Bela, şi cei ai organizaţiilor maghiare din afara Uniunii, reprezentaţi de preşedintele CNMT, Tokes Laszlo, s-au întâlnit, sâmbătă, la Târgu Mureş, pentru a discuta o eventuală formulă de colaborare pentru alegerile parlamentare.

Întâlnirea a început la ora 11.00, la la Casa Bernady Gyorgy din Târgu Mureş, fiind prezenţi preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Borbely Laszlo şi directorul de cabinetul al preşedintelui UDMR, Szepessy Laszlo, iar din partea Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) participă vicepreşedintele organizaţiei, Szilagyi Zsolt şi deputatul Toro T. Tibor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici