Marko Bela: UDMR vrea să fie prezent în noul guvern

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, luni, că viitorul Guvern trebuie să fie unul majoritar, întrucât actualul a fost performant doar "în acele măsuri care ţin de Executiv", şi a precizat că Uniunea doreşte să fie prezentă în noua formulă de guvernare, dacă va avea "parteneri de încredere".

14 afișări
Imaginea articolului Marko Bela: UDMR vrea să fie prezent în noul guvern

Marko Bela: UDMR vrea să fie prezent în noul guvern (Imagine: Mediafax Foto)

Marko Bela a spus, luni, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că nu ştie cine va forma noul Guvern, dar poate spune cu siguranţă că România are nevoie de un guvern majoritar.

"Eu pot să vă spun un singur lucru: nu ştiu cine va forma Guvernul, dar România are nevoie de un guvern majoritar. Ceea ce a existat până acum nu putem continua, un guvern care să nu aibă majoritate în Parlamentul României (..) Guvernul a fost performant fiindcă a primit o anumită susţinere din Parlament, dar a fost performant în acele măsuri care ţin de Executiv. Dar în ceea ce priveşte o reformă prin modificarea legislaţiei, nu am fost performanţi. Situaţia nu trebuie repetată în niciun fel. Avem nevoie de un Guvern majoritar, mai mult, aş zice eu, am avea nevoie de o majoritate confortabilă, ar avea nevoie România de o majoritate confortabilă în Parlamentul României. Dar deocamdată nu ştim cum va arăta eşichierul politic", a spus Marko Bela.

Întrebat cât de uşor de realizat ar fi un astfel de guvern majoritar, Marko Bela a spus că există posibilităţi atât din punct de vedere matematic, dar şi în practică, întrucât există trei partide mari care ar putea intra la guvernare şi acestea nu sunt foarte polarizate, "nici doctrinar, nici altfel".

Preşedintele UDMR a arătat că toate discuţiile legate de configuraţia noului Guvern şi cine va fi premierul sunt inutile în acest moment, aceste aspecte urmând să se clarifice după alegeri.

"Văd că sunt fel de fel de discuţii, temeri şi aşa mai departe. Ele sunt în acest moment de prisos, după părerea mea (..) După alegeri trebuie nominalizat premierul şi după alegeri să se formeze o majoritate guvernamentală. Aici şi preşedintele are un cuvânt de spus, dar, totuşi, Parlamentul decide", a subliniat Marko Bela.

Marko a afirmat că UDMR nu a purtat discuţii legate de formarea guvernului, tocmai pentru că în acest moment nu se ştie cine sunt cei care vor forma Guvernul.

"În mod firesc nu am negociat o anumită coaliţie, mai ales în situaţia actuală când nici nu se conturează în mod sigur o anumită formulă de guvernare. După alegeri.", a spus preşedintele UDMR.

Marko Bela a adăugat că reprezentanţii UDMR sunt deschişi la intrarea din nou la guvernare, în condiţiile în care ar avea "parteneri de încredere şi un program de guvernare în care se găsesc şi dezideratele Uniunii".

"Acest lucru trebuie negociat la momentul respectiv. Vrem să fim prezenţi în Guvernul României fiindcă acest lucru, suntem convinşi, este util atât pentru maghiarii din România, cât şi pentru majoritate" a spus Marko Bela.

El a reluat ideea că "nu se va alia" niciodată la guvernare cu ultranaţionalişti sau cu Partidul România Mare, adăugând însă că are impresia că nici nu va fi cazul, pentru că sondajele indică faptul că aceştia nu au nicio şansă să intre în Parlament.

În acest context, Marko Bela s-a declarat "încrezător" că UDMR va intra în Parlament, mai ales că cele mai multe sondaje arată o susţinere comparabilă sau chiar mai mare cu cea din urmă cu patru ani.

"Şi după sondaje şi după estimările noastre şi anul acesta va trebui să obţinem peste 6% dar bineînţeles campania e menită să încercăm să ne convingem electoratul să vină la vot. Deci UDMR va intra în Parlament, din acest punct de vedere nu avem un semn de întrebare obiectivul ar fi să intrăm cu un grup cât mai puternic", a mai arătat preşedintele UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici