Marko: Cseke a reuşit să facă o reformă serioasă, dar e o problemă de sistem, CNAS fiind independentă

Vicepremierul Marko Bela a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a reuşit să impună o reformă serioasă în sănătate, însă există o "problemă de sistem" în domeniu, în condiţiile în care CNAS este independentă de minister.

160 afișări
Imaginea articolului Marko: Cseke a reuşit să facă o reformă serioasă, dar e o problemă de sistem, CNAS fiind independentă

Marko: Cseke a reuşit să facă o reformă serioasă, dar e o problemă de sistem, CNAS fiind independentă (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

"Regret foarte mult că ministrul Cseke a decis să nu mai continue, a fost un ministru foarte bun şi în domeniul sănătăţii a reuşit să impună o reformă serioasă, legată de descentralizare şi desfiinţarea spitalelor nefuncţionale. Încă o dată, îi apreciez performanţa. S-a ajuns la această decizie (a demisiei - n.r.) în urma unor divergenţe care puteau fi eventual rezolvate. Nu a primit susţinerea necesară din partea Ministerului de Finanţe", a spus Marko Bela.

Vicepremierul a adăugat că, pe lângă problema cu Ministerul de Finanţe, Cseke s-a confruntat şi cu "o problemă de sistem în domeniul sănătăţii".

"Ministrul face politicile în sănătate, însă CNAS este independentă de minister - este o falsă independenţă, care nu ajută la rezolvarea problemelor", a arătat el.

Marko Bela a afirmat că deocamdată "este prematur" să discute variantele de înlocuitor sau dacă UDMR ar fi dispusă să cedeze portofoliul Sănătăţii PDL.

"Va trebui să discutăm în UDMR ce facem, cum mergem mai departe. Deocamdată nu avem cum să avem o decizie, este prematur să vorbim de variante de înlocuitor", a spus Marko Bela, care, întrebat dacă UDMR ar fi dispusă să cedeze portofoliul Sănătăţii PDL, a răspuns că şi această discuţie "e prematură".

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora 14.00, a primit proiectul rectificării bugetare, iar ministrul Sănătăţii nu a fost consultat în legătură cu acesta, fapt pe care l-a calificat ca fiind "extrem de grav".

MINISTRUL SĂNĂTĂŢII, CSEKE ATTILA, A DEMISIONAT

El a precizat că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa de Guvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul Emil Boc, căruia i-a înaintat demisia.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că regretă demisia lui Cseke Attila, îl înţelege pe acesta şi îi mulţumeşte pentru efortul depus, precizând că Uniunea va numi un nou ministru al Sănătăţii în următoarele 15 zile.

Premierul Emil Boc a încercat să-l calmeze pe Cseke Attila, nemulţumit de fondurile alocate sănătăţii, spunându-i că va primi mai mulţi bani în luna octombrie, când Guvernul va opera o nouă rectificare, dar Cseke a reclamat inclusiv un tratament discriminatoriu în comparaţie cu CNAS, condusă de PDL.

Discuţia dintre premier şi ministrul Sănătăţii a avut loc înainte de demisia lui Cseke, în prezenţa vicepremierului UDMR Marko Bela, şeful Guvernului aşteptând până în ultimul moment ca ministrul să renunţe la demisie, au relatat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Premierul a încercat să calmeze situaţia, spunându-i lui Cseke că Guvernul va mai efectua în luna octombrie o rectificare bugetară, iar Ministerul Sănătăţii va primi fonduri suplimentare. Ministrul a reclamat însă atât faptul că nu a fost consultat la elaborarea proiectului de rectificare, dar mai ales un tratament pe care l-a catalogat drept discriminatoriu în comparaţie cu Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Practic, Cseke a arătat că preşedintele CNAS, membru PDL, a fost consultat în privinţa rectificării în timp ce el, ca ministru, a avut acces la date foarte târziu", au relatat sursele prezente la discuţie.

Potrivit acestora, vicepremierul Marko Bela a arătat la rândul său că CNAS cheltuieşte banii "fără scrupule" şi fără un control eficient, iar Ministerul Sănătăţii este "hulit" şi indicat drept vinovat pentru gestionarea financiară a sistemului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici