Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, joi, că demisionează din funcţie, nemulţumit de banii primiţi de MS la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

3685 afişări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a demisionat

Cseke Attila (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Cseke Attila a spus că abia miercuri, la ora14.00, a primit proiectul rectificării bugetare, iar ministrulSănătăţii nu a fost consultat în legătură cu acesta, fapt pe carel-a calificat ca fiind "extrem de grav".

El a precizat că şi-a exprimat nemulţumirea şi în şedinţa deGuvern de miercuri şi că joi a avut o discuţie cu premierul EmilBoc, căruia i-a înaintat demisia.

Cseke a precizat că premierul i-a cerut să nudemisioneze.

El a mai spus că încă de săptămâna trecută a solicitatMinisterului Finanţelor, printr-o adresă oficială, o discuţie întreMFP, Ministerul sănătăţii şi CNAS în vederea rectificăriibugetare, însă nu s-a dat curs cererii sale.

Cseke Attila şi-a exprimat speranţa că UDMR va găsi înscurt timp un înlocuitor la Ministerul Sănătăţii,subliniind că reformele începute în sistemul sanitar trebuiecontinuate.

Cseke a fost criticat de preşedintele Traian Băsescu, acestadeclarând, în 25 iulie, la TVR 1, că ministrul Sănătăţii şipreşedintele CNAS "ori se înţeleg" şi "pun ordine încheltuieli", ori pleacă de la cele două instituţii.Băsescu spunea atunci că a avut o discuţie cu premierul şi vatrebui găsită o soluţie "foarte rapid".

"Ori se înţeleg, ori îşi văd de drum amândoi", a spusBăsescu, în contextul unor aprecieri privind cheltuireabanilor în sistemul de sănătate.

Şeful statului a menţionat că, în ultimul trimestru al anuluitrecut, Guvernul a luat din alte domenii şi a dat 2,5 miliarde delei pentru stingerea arieratelor în sănătate. "S-au stins atunci,astăzi avem din nou aproape două miliarde arierate", a spus el,subliniind că acest lucru nu mai poate continua.

"Şi este pentru prima dată când pe tema plăţii arieratelor lamedicamente ajungem la o înţelegere cu Fondul şi cu UE. Eu nuîntâmplător am lansat mesajul (n.r. - legat de plata arieratelor),înainte cu o săptămână, chiar în ziua sosirii Fondului laBucureşti, că nu suntem dispuşi să mai sacrificăm banii deinvestiţii să-i ducem într-un sistem care nu vrea să se reformeze",a continuat el.

Pe de altă parte, ministrul Cseke Attila declara, în 13 iulie,că bugetul Sănătăţii are nevoie la rectificarea bugetară depatru miliarde de lei, cele mai mari probleme financiarefiind la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, unde suntnecesare trei sferturi din suma totală pe care o vom solicita.

"În prezent, din bugetul pe Sănătate lipseşte suma de patrumiliarde de lei. Ca să nu fie probleme până la sfârşitul anului,vom cere la rectificare această sumă. Cea mai mare parte aproblemelor financiare se regăsesc în bugetul Casei Naţionale deAsigurări de Sănătate, unde vor merge trei pătrimi din sumatotală", declara atunci pentru MEDIAFAX Cseke Attila.

În ciuda poziţiei acestuia, la rectificarea bugetarăMinisterul Sănătăţii a primit doar 341,2 milioane lei,reprezentând transferuri din bugetul de stat către bugetul FonduluiNaţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate pentru acoperireadeficitului acestuia. Suma primită reprezintă mai puţin de zece lasută din cât Cseke susţinea că ar fi necesar.

Cseke a fost nominalizat de UDMR pentru poziţiade ministru al Sănătăţii în 18 decembrie 2009. Este membru al UDMRdin 1997.

În anii 2002-2003 a fost preşedinte al Comisiei de supravegherea regulamentelor din cadrul UDMR Bihor.

În perioada iulie 2002 - iulie 2004 a fost consilier juridic alpreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. Din aprilie 2003 estevicepreşedinte executiv al UDMR Bihor şi membru în ConsiliulOperativ Judeţean. Tot din 2003 este membru în cadrul ConsiliuluiReprezentanţilor Unionali al UDMR.

În perioada iunie 2004 - ianuarie 2005 a fost consiliermunicipal la Oradea şi secretarul Comisiei Juridice.

În luna mai 2007 a fost ales de premierul Călin PopescuTăriceanu să conducă Comisia interministerială pentru repartizareabunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi care suntvalorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat laSecretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminând în 2000Facultatea de Ştiinte Juridice şi Administrative a Universităţiiidin Oradea. La aceeaşi universitate a făcut studii postuniversitarede drept public şi un master în dreptul privat.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici