Marko: Guvernul trebuie să găsească până la 31 decembrie altă modalitate de reducere a cheltuielilor

Măsurile "egalitariste" de reducere a tuturor salariilor şi pensiilor, cu 25%, respectiv 15%, au ca termen limită de aplicare 31 decembrie 2010, dată până la care Guvernul va trebui să găsească o altă modalitate de reducere a cheltuielilor bugetare, a declarat, vineri, vicepremierul Marko Bela.

29 afișări
Imaginea articolului Marko: Guvernul trebuie să găsească până la 31 decembrie altă modalitate de reducere a cheltuielilor

Marko: Guvernul trebuie să găsească până la 31 decembrie altă modalitate de reducere a cheltuielilor (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Actualele măsuri de restrângere, o tăiere a salariilor cu 25%, respectiv a pensiilor cu 15%, au un termen de 31 decembrie şi Guvernul are obligaţia ca în această perioadă să elaboreze măsuri de restructurare şi de reducere în aşa fel încât să ajungem la o altă modalitate în ceea ce priveşte reducerile bugetare. Deci, aceste reduceri egalitariste, dacă vreţi, 25% la toată lumea, sunt valabile până în 31 decembrie", a afirmat liderul UDMR, întrebat de jurnalişti dacă Guvernul ar putea urma exemplul Ungariei de a nu reduce salariile unor categorii distincte, precum profesorii şi medicii.

Marko a avut, vineri, la Palatul Victoria, o întrevedere cu omologul să ungar Semjén Zsolt, care a arătat că, spre deosebire de România, Ungaria a ales să reducă în special fondul de salarii al administraţiei publice, nu şi salariile din învăţământ şi sănătate.

"Noi nu am pledat pentru scăderea salariilor, ci noi am redus fondul de salarii. Noi am cerut ministerelor să nu micşoreze salariile din sănătate şi din învăţământ, ci să îşi îndrepte mai ales atenţia spre birocraţia administrativă. Suntem convinşi că România va trebui să ia măsuri foarte urgente, dar credem că şi noi am luat o măsură foarte bună. Nu am luat bani de la oameni, ci am decis să reducem birocraţia, pentru că sunt convins că atât în Ungaria, cât şi în România sunt foarte multe instituţii de prisos", a spus viceprim-ministrul Ungariei.

Semjén Zsolt a mai arătat că Guvernul Ungariei a decis să supraimpoziteze şi băncile, care au avut în trecut un profit foarte mare, şi astfel să participe la efortul de solidaritate din această perioadă de criză.

Întrebat dacă şi Guvernul de la Bucureşti are în vedere o astfel de măsură, Marko Bela a precizat că până în prezent nu a fost pusă în discuţie această variantă, dar Executivul are obligaţia ca într-o astfel de perioadă să analizeze cât mai multe soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici