Marko: România nu e stat naţional

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, marţi, că România "nu este de mult stat naţional în realitate", adăugând că o ţară unde trăiesc 1,5 milioane de maghiari, nemaivorbind de alte comunităţi minoritare, "nici nu poate să fie stat naţional".

36 afișări
Imaginea articolului Marko: România nu e stat naţional

Marko: România nu e stat naţional (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele Uniunii a menţionat că, în prezent, se vrea iarăşi, "cu mare elan", modificarea legii fundamentale, lăsând să se înţeleagă că acestă modificare ar trebui să vizeze şi sintagma de "stat naţional".

"Dacă vrem să modificăm Constituţia, atunci să nu spunem că nu putem accepta niciodată o soluţie pentru maghiari, ci să spunem «Cândva va trebui să modificăm Constituţia şi, după aceea, vom impune şi soluţia respectivă»", a arătat el.

Preşedintele UDMR a spus că, în condiţiile în care se vorbeşte despre modificarea a "tot ce există în Constituţie", respectiv sistem, atribuţii şi competenţe, nu este normal că, atunci când se vorbeşte despre "o anumită soluţie legată de minorităţi, imediat se fac referiri la actuala Constituţie, de exemplu ideea statului naţional".

Articolul 1 din Constituţie prevede că "România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni la finalul discuţiilor cu omologul său ungar, László Sólyom, că în România nu va exista niciodată autonomie teritorială, iar preşedintele Ungariei a declarat că ţara sa va continua să susţină această aspiraţie a minorităţii maghiare din România.

Citeşte şi:

Băsescu: România nu va accepta niciodată conceptul de drepturi colective pentru minorităţi

Băsescu: În România nu va exista niciodată autonomie teritorială

Minoritatea românească va fi reprezentată în Parlamentul Ungariei

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici