Martti Ahtisaari, cel de-al zecelea preşedinte al Finlandei şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 86 de ani

Martti Ahtisaari, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, care a fost cel de-al zecelea preşedinte al Finlandei între 1994 şi 2000, a murit luni la vârsta de 86 de ani, a anunţat biroul preşedintelui finlandez într-un comunicat citat de Reuters.

134 afișări
Imaginea articolului Martti Ahtisaari, cel de-al zecelea preşedinte al Finlandei şi laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit la 86 de ani

Ahtisaari a fost celebrat în întreaga lume pentru că a mediat pacea în zonele de conflict din Kosovo, Indonezia şi Irlanda de Nord. El a refuzat să accepte că războaiele şi conflictele erau inevitabile.

„Pacea este o chestiune de voinţă. Toate conflictele pot fi rezolvate şi nu există scuze pentru a le permite să devină veşnice", a declarat Ahtisaari când a acceptat premiul Nobel în 2008.

Faima sa la nivel mondial a îmbunătăţit imaginea Finlandei, care ieşea din umbra fostei Uniuni Sovietice.

Acasă, Ahtisaari a fost întotdeauna un outsider politic. Dar tocmai această lipsă de legături politice l-a ajutat să câştige primele alegeri prezidenţiale directe din Finlanda, în 1994, la conducerea Partidului Social-Democrat, aflat în opoziţie.

În calitate de preşedinte, el a susţinut aderarea Finlandei la Uniunea Europeană şi a încurajat alegătorii să sprijine referendumul de aderare din 1994, care a trecut cu un sprijin de 57%. Oponenţii i-au criticat călătoriile frecvente şi au spus că ar trebui să se concentreze mai mult asupra problemelor interne, în timp ce Finlanda se scufunda în recesiunea declanşată de prăbuşirea Uniunii Sovietice, pe atunci principalul său partener comercial.

În ultimii ani, s-a abătut de la linia partidului său, încurajând Finlanda să devină un membru cu drepturi depline al NATO. Acest lucru a avut loc cu ani înainte ca Finlanda să se alăture în cele din urmă alianţei în 2023, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici