Meleşcanu: E greu, dacă nu imposibil, să excluzi pe cineva care s-a autosuspendat

Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat marţi, referindu-se la solicitarea preşedintelui PNL, Crin Antonescu, de excludere a sa din partid, că a urmat pas cu pas prevederile Statutului şi că, în opinia sa, este greu, dacă nu imposibil, să excluzi un membru autosuspendat.

265 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: E greu, dacă nu imposibil, să excluzi pe cineva care s-a autosuspendat

Teodor Meleşcanu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax foto)

"Suntem un partid liberal până la proba contrarie şi fiecare are dreptul la opinie. Din punctul meu de vedere, prevederile Statutului sunt foarte clare, le-am urmat pas cu pas, şi din acest punct de vedere lucrurile sunt în regulă, ca să nu mai spun că, după părerea mea, e foarte greu, dacă nu imposibil, să-l excluzi pe unul care e deja suspendat. Dar, mă rog, astea sunt alte chestiuni, de bucătărie", a spus Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de director SIE, este audiat la ora transmiterii acestei ştiri de Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, împreună cu Comisia parlamentară specială de supraveghere a activităţii SIE.

La ora 13.00 urmează să aibă loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru numirea directorului SIE.

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe senatorul Teodor Meleşcanu pentru funcţia de director al SIE.

"În temeiul art. 65, lit. h) din Constituţia României, preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor Viorel Meleşcanu", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Senatorul Teodor Meleşcanu a anunţat luni că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de numire la şefia SIE şi a precizat că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nominalizarea la şefia SIE este "o afacere" între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu şi a anunţat că, la prima şedinţă a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.

Antonescu a spus că Meleşcanu nu l-a informat nici pe el, nici pe alt lider liberal despre propunerea de a ocupa funcţia de director al SIE.

Conform Statutului PNL, membrii partidului se pot autosuspenda din calitatea de membru al partidului numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu calitatea de membru al unui partid politic conform legii şi numai pe durata îndeplinirii acestora.

Membrii Partidului Naţional Liberal se pot autosuspenda din funcţia deţinută în partid numai în cazul ocupării unei funcţii publice incompatibile cu deţinerea unor funcţii de conducere în partid, pe o perioadă de maxim 4 ani. În cazul în care funcţia deţinută este cea de preşedinte de filială sau de organizaţie, autosuspendarea din funcţie atrage demisia din funcţia respectivă. Persoana autosuspendată are obligaţia respectării prevederilor Codului Etic al PNL.

Conform Statutului, sancţiunea excluderii unui membru (simpatizant, activ sau de onoare) din Partidul Naţional Liberal se poate aplica în una din următoarele situaţii: dacă a încălcat hotărârile organismelor de conducere ale partidului; dacă a săvârşit abateri grave de la disciplina partidului, inclusiv prin acţiuni sau declaraţii publice împotriva hotărârilor luate prin vot de organismele de conducere ale partidului la toate nivelele sau împotriva conducerii partidului la toate nivelele, împotriva imaginii şi prestigiului partidului şi împotriva candidaţilor PNL la toate funcţiile publice de la orice nivel; dacă persoana în cauză a fost condamnată la o pedeapsă privativă de libertate sau i s-a interzis exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti, prin hotărâre judecătorească definitivă; dacă persoana în cauză a fost dovedită ca fiind colaborator, sau informator sau ofiţer al fostei Securităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici