Meleşcanu: Îmi asum decizia de a accepta şefia SIE, este o decizie a mea

Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat, marţi, înainte de a fi audiat de comisiile reunite pentru controlul activităţii SIE, că îşi asumă decizia de a accepta şefia Serviciului, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că nu s-a consultat cu persoane din PNL, iar decizia îi aparţine.

261 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: Îmi asum decizia de a accepta şefia SIE, este o decizie a mea

Meleşcanu: Îmi asum decizia de a accepta şefia SIE, este o decizie a mea (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Consider că această practică instituită de a numi la serviciile de informaţii din România persoane care provin nu din majoritate, ci din opoziţie, este o bună practică democratică. Am considerat că ar fi păcat să fie întreruptă această practică din cauza crizei parlamentare, aşa că mi-am asumat-o. E o decizie a mea", a spus Meleşcanu.

Meleşcanu a precizat că decizia de a accepta propunerea preşedintelui Băsescu a fost una personală, în condiţiile în care nu există dialog politic între Traian Băsescu şi partide.

"Este o decizie personală pe care am adoptat-o. Fundamental a fost lipsa dialogului politic între preşedinte şi partide, care ar fi putut să creeze condiţiile pentru ca această decizie să nu fie una personală, ci una a partidului (PNL - n.r.)", a spus Meleşcanu.

"Asta a fost situaţia şi v-am spus că mi-am asumat-o, pentru că nu cred că din cauza acestei crize pe care o avem la Parlament trebuie să punem unei practici care mie mi se pare foarte benefică pentru democraţie", a adăugat Meleşcanu.

El a spus că nu vor fi probleme de fond la audierea sa de către comisiile parlamentare, având în vedere experienţa şi pregătirea pe care le are, ci doar, eventual, probleme de procedură.

"Nu cred că, la experienţa şi la pregătirea pe care o am, vor fi probleme de fond, eventual probleme de procedură", a spus Meleşcanu.

Întrebat dacă a fost sunat de către preşedintele Traian Băsescu, pentru a-i propune să preia şefia SIE, Teodor Meleşcanu a răspuns: "În general, aşa se întâmplă, te sună cineva".

Teodor Meleşcanu, propus pentru funcţia de director SIE, este audiat la ora transmiterii acestei ştiri de Comisiile de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, împreună cu Comisia parlamentară specială de supraveghere a activităţii SIE.

La ora 13.00 urmează să aibă loc şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru numirea directorului SIE.

Preşedintele Traian Băsescu l-a propus pe senatorul Teodor Meleşcanu pentru funcţia de director al SIE.

"În temeiul art. 65, lit. h) din Constituţia României, preşedintele Traian Băsescu a propus Parlamentului numirea în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a domnului Teodor Viorel Meleşcanu", se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Senatorul Teodor Meleşcanu a anunţat luni că a acceptat propunerea preşedintelui Traian Băsescu de numire la şefia SIE şi a precizat că s-a autosuspendat din calitatea de membru PNL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, că nominalizarea la şefia SIE este "o afacere" între Traian Băsescu şi Teodor Meleşcanu şi a anunţat că, la prima şedinţă a CNEx, va cere excluderea din partid a senatorului.

Antonescu a spus că Meleşcanu nu l-a informat nici pe el, nici pe alt lider liberal despre propunerea de a ocupa funcţia de director al SIE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici