Meleşcanu: România are aşteptări mari de la summit-ul NATO privind extinderea şi parteneriatele

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că România are aşteptări mari în ceea ce priveşte summit-ul NATO de la Bucureşti, mai ales în legătură cu extinderea şi parteneriatele.

16 afișări
Imaginea articolului Meleşcanu: România are aşteptări mari de la summit-ul NATO privind extinderea şi parteneriatele

Meleşcanu: România are aşteptări mari de la summit-ul NATO privind extinderea şi parteneriatele (Imagine: Mediafax Foto)

"Sunt încrezător că summit-ul de la Bucureşti va marca un pas important în evoluţia Alianţei. România, ca ţară gazdă, are mari aşteptări în adoptarea unor decizii, mai ales referitoare la lărgirea Alianţei şi dezvoltarea unor parteneriate cu state care nu sunt membre NATO, precum şi la alte teme de pe ordinea de zi care se referă la provocările cărora trebuie să le facă faţă ţările NATO", a spus Meleşcanu.

În opinia ministrului, armata română este una dintre forţele societăţii româneşti care "a dovedit că România îşi îndeplineşte angajamentele asumate, ca dovadă a solidarităţii sale în cadrul Alianţei".

Ministrul Meleşcanu a făcut aceste declaraţii luni, la vernisajul expoziţiei "Pentru un viitor în siguranţă", eveniment premergător Summit-ului NATO 2008 de la Bucureşti. Realizată de Divizia Diplomaţie Publică din cadrul Secretariatului Internaţional NATO, expoziţia va fi deschisă publicului în holul Muzeului Naţional de Istorie a României în perioada 17 – 29 martie, intrarea fiind gratuită.

Meleşcanu a apreciat că expoziţia al cărei vernisaj a avut loc luni "este poate cel mai important exerciţiu de diplomaţie publică şi dialog al NATO cu societatea românească".

În opinia lui Meleşcanu, cel mai important este faptul că, pe parcursul existenţei sale, Alianţa s-a transformat continuu pentru a face faţă provocărilor.

El a adăugat că nu întâmplător expoziţia este găzduită de Muzeul de Istorie, deoarece NATO este acum, pentru România, o parte de istorie, iar Bucureştiul îşi propune să devină parte a istoriei Alianţei după summit.

Ministrul Meleşcanu a răspuns şi câtorva întrebări adresate de jurnalişti, ocazie cu care a subliniat că România este decisă să menţină numărul militarilor aflaţi în Kosovo.

De asemenea, întrebat în legătură cu problema achiziţionării de avioane militare la nivelul standardelor NATO, Meleşcanu a spus că alegerea are în vedere calitatea acestora, preţul şi condiţiile economice. Referitor la data unei decizii în acest sens, ministrul Meleşcanu a menţionat jumătatea anului 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici