Miercuri se anunţă premierul

Preşedintele Traian Băsescu urmează să anunţe, cel mai probabil miercuri, numele premierului desemnat, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse participante la discuţiile de la Palatul Cotroceni dintre şeful statului şi liderii politici.

20 afișări
Imaginea articolului Miercuri se anunţă premierul

Întâlnirea şefului statului cu reprezentanţii partidelor a început

Potrivit surselor citate, şeful statului a spus că, odată ce s-a conturat clar o majoritate, pot începe negocierile.

Aceleaşi surse au mai relatat că la discuţii nu a fost nominalizată nicio persoană pentru postul de şef al Executivului.

Băsescu le-ar fi spus participanţilor la întâlnire că nu este bine să fie exclus nimeni de la negocieri, fără a nominaliza vreo formaţiune.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa ca discuţiile dintre partide să aibă rezultate până miercuri, astfel încât să poată anunţa premierul.

Conform surselor citate, Traian Băsescu şi-ar fi oferit serviciile de mediator în cazul în care discuţiile dintre partide ajung la un blocaj.

Băsescu ar mai fi zis că, din acest moment, încep cu adevărat negocierile.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Articolul 104 prevede că primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa preşedintelui României, jurământul, iar Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.

Traian Băsescu a discutat, luni seară, cu liderii partidelor parlamentare, invitaţia preşedintelui fiind lansată după ce, în cursul zilei, liderul PSD Mircea Geoană a declarat că social-democraţii vor începe negocierile cu PDL pentru formarea guvernului.

La discuţiile de la Palatul Cotroceni au participat Emil Boc, Theodor Stolojan şi Adriean Videanu - din partea PDL, Mircea Geoană, Daniela Popa şi Ilie Sârbu - din partea Alianţei PSD+PC, Călin Popescu Tăriceanu, Crin Antonescu şi Teodor Meleşcanu - din partea PNL, Marko Bela, Kelemen Hunor şi Laszlo Borbely - din partea UDMR, delegaţia minorităţilor naţionale fiind condusă de Varujan Pambuccian.

Alături de preşedintele Traian Băsescu au fost prezenţi la discuţii consilierii prezidenţiali Cristian Preda, Sebastian Lăzăroiu, Ştefan Deaconu şi purtătorul de cuvânt al şefului statului, Valeriu Turcan.

Nici liderii de partide şi nici şeful statului nu au făcut declaraţii după întâlnirea de luni seară de la Palatul Cotroceni, partidele urmând să continue discuţiile pentru crearea unei majorităţi parlamentare şi formarea noului guvern.

La începutul consultărilor, preşedintele Traian Băsescu le-a spus celor prezenţi că se întâlneşte cu ei aşa cum le-a promis vineri, în prima parte a negocierilor.

"Din punctul meu de vedere, s-a întâmplat ceea ce estimam că este posibil să se întâmple de vineri până astăzi, adică întâlnirile din structurile de conducere ale partidelor", a menţionat şeful statului.

"Clasa politică nu-şi poate permite să rămână în negocieri foarte mult timp", a apreciat preşedintele.

El a spus că prima etapă a fost depăşită, menţionând că se apropie următoarea perioadă, şi anume începerea negocierilor între partide.

"Am sperat că se va putea preciza o decizie care să ne permită să trecem la următorul pas, să înceapă negocierea pe partide. Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru efortul pe care l-aţi depus în timpul acestui week-end, pentru că urgenţa ca România să aibă un Guvern este importantă în contextul în care criza economică globală a început să producă tot mai multe efecte, iar clasa politică nu poate să rămână într-o perioadă foarte îndelungată cu negocierile. Personal - este o apreciere - cred că ne apropiem de începerea negocierilor, ceea ce este un lucru foarte bun", a spus Băsescu.

Citeşte şi

Reprezentanţii partidelor parlamentare, invitaţi luni seară la Cotroceni

PSD începe negocierile cu PDL pentru formarea Guvernului

Boc: PDL va continua discuţiile cu cele două partide care şi-au anunţat disponibilitatea

Tăriceanu: PNL nu e oficial în opoziţie

Marko Bela se declară convins că PDL nu se va dezice de UDMR

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici