Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat marți la reuniunea ECOFIN, în cadrul căreia a prezentat pachetul de măsuri pentru reducerea deficitului bugetar.
În cadrul ECOFIN, Comisia Europeană a adoptat azi un set de Recomandări ale Consiliului Uniunii Europene:
„Le-am transmis partenerilor europeni un semnal ferm că România își asumă cu responsabilitate consolidarea fiscală. Corecția deficitului este o prioritate, iar recentul pachet fiscal asumat de Guvern oferã baza necesarã pentru o ajustare credibilã, discutatã în detaliu cu reprezentanții Comisiei Europene. Obiectivul nostru este evitarea riscurilor majore legate de suspendarea fondurilor europene și degradarea ratingului de țarã, ceea ce ar afecta un acces favorabil la piețele financiare internaționale”, a declarat Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, comisar European pentru Economie și Productivitate a transmis cã pachetul prezentat de ministrul român al finanțelor „este un pas important și pozitiv cãtre respectarea noii recomandãri privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate mãsurile sã fie rapid și în întregime adoptate și implementate”.
Comisia Europeanã va realiza o evaluare completã a impactului pachetului de mãsuri în toamna acestui an.
Mãsurile adoptate, care vizeazã atât partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli, vor fi urmate de reforme suplimentare, astfel încât consolidarea fiscalã sã nu compromitã potențialul de creștere al economiei românești, a subliniat ministrul Nazare.
Miniștrii de finanțe din UE au discutat, de asemenea, despre pachetul legislativ privind moneda euro digitalã, cât și despre pachetul privind securitizarea în contextul Strategiei privind uniunea economiilor și a investițiilor (SIU).
În ceea ce privește propunerile referitoare la moneda euro digitalã, ministrul Nazare a subliniat cã acest lucru ar fi un pas foarte important pentru modernizarea sistemului financiar european, îmbunãtãțind siguranța și eficiența plãților, în același timp cu asigurarea adaptarea la noua realitate economicã și tehnologicã.
„Realizãm beneficiile pe care moneda euro digitalã le-ar aduce economiei naționale, creșterea nivelului de incluziune financiarã și întãrirea stabilitãții monetare. Așteptãm cu interes un acord în 2026, însã credem cã este necesar sã avem tratament egal pentru toate statele membre în acceptarea monedei digitale pentru plãți, indiferent de moneda proprie. Credem cã pentru procesul de implementare este esențialã corectitudinea și asigurarea accesibilitãții și a beneficiilor egale pentru toți cetãțenii și actorii privați din cadrul UE. Aceasta, în primul rând, fãrã a crea diviziuni între economiile euro și non-euro. Și, cel mai important, trebuie sã avem aici de-a face cu un mijloc de a complementa, nu de a înlocui numerarul”, a declarat ministrul de finanțe.
Referitor la propunerile privind securitizarea, ministrul român a accentuat importanța acestui proiect pentru crearea unui mediu de reglementare mai favorabil și care sã creascã lichiditatea pe piața financiarã europeanã. „Suntem conștienți de faptul cã revitalizarea securitizãrii înseamnã, de fapt, creștere economicã și, în acest sens, trebuie sã gãsim echilibrul corect între nevoia de lichiditate și nivelul necesar de precauție, care sã nu fie excesiv, dar totuși solid în ceea ce privește toate riscurile asociate cu acest tip de tranzacții. România nu este o piațã cu un nivel foarte ridicat de securitizare, dar așteptãm cu interes sã avem noul cadru și vom fi implicați în toate discuțiile tehnice pe aceastã temã”, a mai precizat ministrul Alexandru Nazare.