Ministerul Justiţiei: Gheorghe Ivan, Oana Hăineală, Augustin Lazăr şi Codruţ Olaru, candidaţii pentru şefia Parchetului General

Ministerul Justiţiei a anunţat oficial candidaţii pentru funcţia de Procuror General al României, aceştia fiind Gheorghe Ivan, Oana Hăineală, Augustin Lazăr şi Codruţ Olaru.

1827 afișări
Imaginea articolului Ministerul Justiţiei: Gheorghe Ivan, Oana Hăineală, Augustin Lazăr şi Codruţ Olaru, candidaţii pentru şefia Parchetului General

Ministerul Justiţiei: Gheorghe Ivan, Oana Hăineală, Augustin Lazăr şi Codruţ Olaru, candidaţii la PG (Imagine Shutterstock/ Mediafax Foto)

Ministerul Justiţiei a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, numele candidaţilor pentru funcţia de Procuror General al României. Candidaţii sunt: Gheorghe Ivan, Oana Hăineală, Augustin Lazăr şi Codruţ Olaru, potrivit sursei citate.

Codruţ Olaru, fost procuror şef al DIICOT, actual adjunct al Procurorului General, a declarat pentru MEDIAFAX că şi-a depus candidatura miercuri seara pentru a prelua conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie(ÎCCJ).

Codruţ Olaru este procuror din 1995, iar reperele CV-ului său sunt perioada la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Bacău (2005 - 2007) şi cea în funcţia de procuror şef al DIICOT (din ianuarie 2007). Olaru a fost procuror din 1995 până în 1999 la Parchetul Judecătoriei Bacău, instituţie pe care ulterior a condus-o timp de un an, până în 2000. Ulterior, Codruţ Olaru a fost procuror la Parchetul Tribunalului Bacău, iar din 2002 a fost la DIICOT Bacău, instituţie pe care a şi condus-o din 2005 până în 2007.

Codruţ Olaru a fost şef al DIICOT timp de două mandate, din 2007 până în 26 martie 2013, iar ulterior a fost numit adjunct al Procurorului General al României, în mandatului lui Tiberiu Niţu.

Un alt candidat este Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. “Doamna ministru a cerut la Bilanţul Parchetului General procurorilor generali din ţară să se înscrie în cursă. S-a folosit expresia “dacă ne pasă”. Aşa că m-am înscris” a declarat pentru MEDIAFAX Augustin Lazăr.

Şi Oana Hăineală, fost preşedinte al CSM şi-a depus, marţi, candidatura pentru funcţia de Procuror General. Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Al patrulea candidat este Gheorghe Ivan, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a condus Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Galaţi, în perioada 2008-2013.

Candidaţii vor avea discuţii cu ministrul Justiţiei în perioada 18 - 22 martie.

La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justiţiei către Preşedintele României va fi transmisă până la data de 22 aprilie 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici