Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, merge la IPJ Constanţa

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, va efectua o vizită de lucru în judeţul Constanţa, imediat după finalizarea controalelor şi verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliţie din acest judeţ, în următoarele zile, anunţă MAI.

2699 afișări
Imaginea articolului Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, merge la IPJ Constanţa

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, merge la IPJ Constanţa

„Ministrul Afacerilor Interne va efectua o vizită de lucru în judeţul Constanţa, imediat după finalizarea controalelor şi verificărilor demarate la nivelul Inspectoratului de Poliţie din acest judeţ, în următoarele zile”, potrivit unui comunicat de presă.

Cătălin Predoiu a condus, marţi, două şedinţe de lucru anterior planificate, dar neanunţate prealabil, cu persoanele din conducerea structurilor de ordine publică din judeţele Alba şi Arad.

„Datele pe care le avem la dispoziţie privind evoluţia criminalităţii, cele privind lipsa de încredere a cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii, indică profilarea unei tendinţe de ignorare şi nerespectare a legii. Este o cerinţă socială urgentă de revitalizare a acţiunii structurilor poliţieneşti şi vă cer să creşteţi profesionalismul actului de aplicare a legii. Trebuie să privim realitatea în faţă, sunt cetăţeni care ignoră legea, unii sistematic, alţii în structuri de crimă organizate, ceea ce este inacceptabil. Acest fenomen are drept una dintre cauze scăderea – în unele inspectorate şi de către unii poliţişti – exigenţei şi deontologiei profesionale. Faţă de astfel de situaţii, voi face uz de toate competenţele mele legale pentru a înlătura aceste realităţi instituţionale”, le-a transmis ministrul Afacerilor Interne reprezentanţilor structurilor din cele două judeţe.

Ministrul Cătălin Predoiu a subliniat faptul că actul poliţienesc prefigurează actul de justiţie, iar obligaţia poliţistului este să acţioneze în mod legal, fără alte interferenţe, cu pasiune, cu fler, cu integritate şi fără teamă.

Datele privind evoluţia criminalităţii şi nivelul scăzut de încredere al cetăţenilor în administraţie şi instituţiile de impunere a legii au condus la concluzia că este necesară o revitalizare a structurilor poliţieneşti.

În acest sens, ministrul a punctat câteva principii fundamentale care trebuie să guverneze activitatea forţelor de ordine:

– Neutralitate politică, în sensul că aplicarea legii nu trebuie influenţată de factori politici, ci trebuie să se bazeze pe respectarea strictă a legii.

– Egalitate în faţa legii, ceea ce presupune că indiferent de statutul social sau situaţia financiară a cetăţenilor, legea trebuie aplicată fără nicio discriminare sau favoritism.

– Integritate, aspect important în aplicarea legii, conducerea MAI subliniind că cei care nu se conformează acestui principiu nu au loc în cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

– Reconstruirea încrederii, pentru ca relaţia dintre poliţie şi cetăţeni să fie una de parteneriat, bazată pe încredere şi transparenţă.

– Profesionalism şi independenţă, având în vedere că poliţiştii trebuie să îşi desfăşoare activitatea cu pasiune, fler, integritate şi fără teamă, respectând spiritul şi litera legii şi acţionând independent de influenţe externe.

„La final, ministrul Afacerilor Interne a subliniat necesitatea unei schimbări de atitudine şi a făcut apel la principiile de egalitate în faţa legii, integritate şi independenţă în aplicarea acesteia. Acesta şi-a exprimat convingerea că astfel se va putea îmbunătăţi activitatea forţelor de ordine şi se va recâştiga încrederea cetăţenilor. Vizitele de lucru efectuate în cele două judeţe au fost planificate anterior şi se înscriu în activitatea de cunoaştere şi coordonare instituţională asumată public de ministrul Afacerilor Interne, având ca scop, inclusiv corectarea eventualelor disfuncţionalităţi existente la nivelul structurilor judeţene ale ministerului”, transmite MAI în finalul comunicatului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici