Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, despre decizia CNADTCU în cazul Kovesi: La universităţile cu toleranţă zero faţă de copiat s-ar fi refăcut lucrarea

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a spus, joi, referindu-se la la decizia CNADTCU în cazul Laurei Codruţa Kovesi, că la universităţile care au toleranţă zero faţă de copiat recomandarea care se face este să se rescrie acea parte a tezei care nu a fost alcătuită corect.

4095 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, despre decizia CNADTCU în cazul Kovesi: La universităţile cu toleranţă zero faţă de copiat s-ar fi refăcut lucrarea

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru despre decizia CNADTCU în cazul Kovesi: La universităţile cu toleranţă zero faţă de copiat s-ar fi refăcut lucrarea (Imagine: Mediafax Foto)

''Dacă mă întrebaţi ca profesor, nu ca ministru, ce se întâmplă, ce aş recomanda într-o astfel de situaţie, desigur - titlul a fost obţinut în 2011, la Universitatea de Vest... Într-o astfel de situaţie, la universităţile care au toleranţă zero faţă de copiat, recomandarea care se face este să se refacă acea parte a tezei care nu a fost alcătuită corect şi nu s-ar fi ajuns la nivelul de susţinere a tezei la doctorat şi nu s-ar fi ajuns la nivelul în care se şi acordă titlul'', a opinat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru.

El a precizat că, în prezent, teza a fost deja susţinută, iar titlul a fost acordat de către minister.

''Dacă vor exista contestaţii care vin împotriva acestei decizii (a CNADTCU - n.r.), ministerul le va lua în considerare şi cu siguranţă CNADTCU le va discuta'', mai spus Mircea Dumitru.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis să propună ministrului Educaţiei menţinerea titlului de doctor în cazul Codruţei Kovesi, precizând că s-a constatat că în proporţie de 4% există fraze plagiate, fiind vorba de generalităţi.

"Comisia de lucru a constat că teza expertizată prezintă reluarea unor pasaje din documente fără a le cita conform limbajului academic. Aceste împrumuturi neautorizate pot constitui fapte de plagiat. Pasajele care pot cădea sub calificarea legală română de plagiat reprezintă circa 20 de pagini din 444, ceea ce reprezintă aproape 4 % din teză. Deci, se constată o culpă în construcţia demonstraţiei tezei însă circumstanţele specifice trebuie luate în cauză pentru a determina sancţiunea. Proporţia reţinută afectează o mică parte a tezei. Este vorba de fraze care nu conţin idei originale sau particulare. Este vorba de fraze făcute din generalităţi. Calitativ, nu permite de a constata lipsa de aport ştiinţific al tezei. În opinia comisiei de lucru retragerea titlului de doctor este o sancţiune excesivă. Comisia de lucru a propus să nu retragă titlul de doctor. Consiliul General al CNATDCU a decis să transmită propunerea de a se menţine titlul de doctor. În teză nu e vorba de partea de contribuţie originală care să fie plagiată de undeva. Sunt chestiuni de mică importanţă sau intrate deja în limbajul de drept comun. Primii doi membri au analizat şi o altă teză, teza domnului Ponta. Sunt chestiuni diferite. Într-o parte s-a reţinut că sunt preluări masive fără citare pe când aici sunt chestiuni de notorietate, cărora toată lumea aşa le spune", a explicat Mircea Adrian Bob, preşedintele Comisiei de Ştiinţe Juridice din cadrul CNATDCU.

Decizia a fost luată de 36 de membri ai Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

Sesizarea privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, numită "Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal", a fost făcută la data de 13 octombrie, raportul fiind realizat de o comisie de specialitate, formată din trei experţi în domeniu. Cei trei specialişti sunt Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Robert Schumann" din Strasbourg , prof.. univ. dr. Claudia Ghica-Lemarchad, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Rennes 1 şi prof. univ. dr. Radu Chiriţă, de la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Mircea Adrian Bob a precizat că "a fost dificiul de compus această comisie pentru că abia în 30 octombrie am reuşit să ajungem la trei membri."

Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care susţine că a participat, alături de alţi demnitari ai statului român, la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În urma autodenunţului, a fost deschis un dosar de instigare la fals intelectual. În replică, procurorul şef DNA a precizat că nu a plagiat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici