Ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB

  • Deficitul bugetar al României este estimat să crească la 8,6% din PIB
  • Valoarea sa este cu 5% mai mare faţă de deficitul aprobat iniţial, de 3,6%, a spus joi seara ministrul Finanţelor, Florin Cîţu
264 afișări
Imaginea articolului Ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB

Ministrul Finanţelor: Deficitul bugetar este estimat să crească la 8,6% din PIB

Florin Cîţu a declarat joi că a fost reestimată dinamica economiei în 2020 de către Comisia Naţională de Prognoză.

Potrivit ministrului, contracţia estimată pentru acest an este de 3,8% faţă de cea iniţială, de 1,9%, iar cele două puncte procentuale vin din cele două luni în care economia a fost închisă.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Este o înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei în 2020, dar este una cu foarte mult sub ceea ce estimează toate instituţiile internaţionale. Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% la 8,6% din PIB, majorare de 5 puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB.

El a explicat că majorarea deficitului este cauzată de scăderea veniturilor în buget faţă de ceea ce se estima, de aproape 31 miliarde de lei, ceea ce înseamnă trei puncte procentuale.

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor: Din cele 5% care se adaugă la deficit, 3% vin din efectul crizei. În acelaşi timp, cheltuielile suplimetare la buget legate de criză sunt de 2%. Deci cele 5 puncte procentuale suplimentare la buget sunt legate direct de perioada de criză.

Conform sursei citate, în Europa media deficitului faţă de estimarea iniţială este de 7-8%, cum ar fi cazul Franţei sau Italiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici