Ministrul Muncii: Ar trebui să se revină la sistem de pensii unitar, nu împărţit în pensii speciale

Noul ministru al Muncii, Dragoş Pâslaru, a declarat că ceea ce va trebui făcut pentru ca sistemul de pensii să fie echitabil, ar fi să se revină la un sistem de pensii unitar, pentru că "nu vor mai exista resurse dacă sistemul se va împărţi în pensii speciale".

4366 afișări
Imaginea articolului Ministrul Muncii: Ar trebui să se revină la sistem de pensii unitar, nu împărţit în pensii speciale

Ministrul Muncii: Ar trebui să se revină la sistem de pensii unitar, nu împărţit în pensii speciale (Imagine: Liviu Chirica/ Arhiva Mediafax Foto)

El a afirmat că Guvernul va creşte pensiile, atunci când va avea bani. "Stiu că sună aiurea. Încă avem o mare problema de solidaritate în societatea românească", a spus Pâslaru, exemplificând prin faptul că în 2010 a fost o lege cadru pentru pensii, însă de atunci au fost introduse 7 categorii de pensii speciale, iar "anul acesta mai avem in Parlament o serie".

"Prin punctul de pensie încercăm să existe o echitate între cât ai contribuit şi cât vei lua. Pensiile speciale crează niste avantaje în plus – nu ca nu le-ar merita oamenii aceia, dar banii sunt luaţi de la toţi ceilalti. Iau dintr-un cos mare si dau unor categorii speciale niste pensii care creaza o structura privilegiata. Daca vom continua asa, pensiile nu au cum sa creasca pentru toti", a afirmat Dragoş Pâslaru. El a dat vina pe Parlament care vine cu un "deziderat minunat, însă nu este indicată resursa bugetară".

"Ceea ce va trebui făcut, e sa se revina la un sistem de pensii unitar, pentru că nu vom avea resurse dacă sistemul se va împarti în pensii speciale", a afirmat Pâslaru, adăugând însă că nu crede că acest Guvern îşi va asuma acest lucru.

" Există niste indexări de pensii care se fac, dar creşterile semnificative se pot întampla doar prin cresterea bugetului de stat – fie printr-o mai bună colectare a taxelor existente, fie prin cresterea taxelor – sau prin creşterea eficienţei folosirii banului public", a mai spus ministrul Muncii.

"Sustenabilitatea sistemului de pensii acum e puternic afectat. Daca nu facem nimic, în 2050 sistemul de pensii e in colaps. Dar cred ca exact asta incercam sa facem, sa inversam scaderea natalitatii, sa intoarcem inapoi diaspora. N-o sa fie simplu, dar de la inceput a fost ideea asta", a concluzionat Pâslaru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici