MONITORUL APĂRĂRII: Preşedinţia română a Consiliului UE tocmai a luat sfârşit. Care sunt rezultatele pentru securitatea Uniunii Europene?

Pe fondul aprecierilor exprimate tot mai frecvent în ultima perioadă de timp cu privire la realizările Preşedinţiei române (PRES RO) a Consiliului UE, cred că este corect să ne reamintim faptul că preluarea acesteia de către România la începutul anului a fost marcată de pesimismul şi neîncrederea ce domină societatea românească, cu privire la capacitatea celor implicaţi în acest proces de a gestiona, fie şi la modul rezonabil, dosarele complexe aflate pe agenda Uniunii.

1005 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: Preşedinţia română a Consiliului UE tocmai a luat sfârşit. Care sunt rezultatele pentru securitatea Uniunii Europene?

MONITORUL APĂRĂRII Preşedinţia română a Consiliului UE tocmai a luat sfârşit. Care sunt rezultatele pentru securitatea Uniunii Europene?

Dacă ne referim strict la domeniul migraţie şi afaceri interne, majoritatea dosarelor erau preluate de la preşedinţiile anterioare, de exemplu cele aferente pachetului „Sistemul European Comun de Azil” (SECA), fără a fi fost realizat un progres notabil, datorită în principal dificultăţilor în negociere pentru a se atinge consensul în rândul statelor membre sau viziunilor diferite ale principalelor instituţii europene implicate în procedura legislativă.

Astfel de opinii de neîncredere au fost exprimate, din păcate, nu numai în mediul politic intern ci şi la vârful Comisiei Europene, ceea ce a indus un sentiment de frustrare în rândul experţilor, care beneficiaseră de sprijinul semnificativ al Secretariatului General al CE în pregătirea specifică pentru preluarea Preşedinţiei şi care au lucrat anterior cu Preşedinţia austriacă, pentru a se familiariza cu problematica agendei de lucru.

În a doua parte a anului 2018, am trecut în revistă în cadrul câtorva articole succesive, dosarele deosebit de complexe aflate pe agenda Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, îndeosebi pe domeniul securităţii interne şi al migraţiei. Trebuie să recunosc că, deşi cunoşteam şi aveam încredere în profesionalismul experţilor români din domeniul „ migraţie şi afaceri interne”, am avut unele rezerve privind numărul dosarelor ce puteau fi finalizate, în principal datorită unor factori externi.

Unul dintre aceşti factori era timpul efectiv de lucru al PRES RO, datorită faptului că, atât membrii PE cât şi cei ai CE, urmau să se implice în campania pentru alegerile europarlamentare, iar cel de-al doilea era lipsa de progres pe aceste dosare pe perioada preşedinţiilor anterioare, unele aflate la al treilea mandat, datorită desigur sensibilităţii acestor dosare, pe care le-am aprofundat cu acele prilejuri.

Solicitam atunci cititorilor să le acordăm încredere experţilor noştri, care prin profesionalism, tenacitate şi perseverenţă, puteau totuşi depăşi toate acele dificultăţi, aparent insurmontabile.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI ÎN MONITORUL APĂRĂRII ŞI SECURITĂŢII

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici