Monitorul Partidelor | Iohannis, promisiune neonorată. De câte ori a sunat ocupat la Ambasada SUA pentru rechemarea lui George Maior

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, într-o discuţie informală cu presa care a avut loc la Palatul Cotroceni, că îl va schimba pe George Maior din funcţia de ambasador al României în SUA. Şeful statului a precizat că va începe o analiză la începutul lui 2020 în acest sens, deşi are o solicitare de rechemare a acestuia încă din mai 2019.

676 afișări
Imaginea articolului Monitorul Partidelor | Iohannis, promisiune neonorată. De câte ori a sunat ocupat la Ambasada SUA pentru rechemarea lui George Maior

Monitorul Partidelor | Iohannis, promisiune neonorată. De câte ori a sunat ocupat la Ambasada SUA pentru rechemarea lui George Maior

Iohannis are ultimul cuvânt în privinţa retragerii lui George Maior cerută de Guvernarea PSD-ALDE, după un raport al Comisiei de control al SRI, dar şi după o opinie văzută ca fiind politică, exprimată anul trecut la adresa lui Giuliani.

„O să-l schimbăm (pe George Maior - n.r.). La începutul lui 2020 vom face o evaluare”, a promis vineri Iohannis într-un cadru informal.

Şefului statului i s-a cerut încă din luna mai anul acesta să-l schimbe din funcţia de ambasador pe fostul director SRI, George Maior. Solicitarea i-a fost adresată oficial de fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu, însă, deşi a lăsat să se înţeleagă că este favorabil ideii, şeful statului nu i s-a dat curs. Potrivit Constituţiei, „preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României”.

Ambasadorul SUA a fost nominalizat într-un raport al Comisiei de control al SRI care arăta modul discreţionar în care Maior a folosit Serviciul secret. Raportul Comisiei de control SRI, de la jumătatea lunii aprilie 2019, privind colaborarea dintre SRI şi ANI arata că faptele fostului şef al Serviciului, George Maior, „se circumscriu unor acţiuni de poliţie politică, menite să afecteze grav procese democratice, pentru a obţine influenţă politică nelegitimă”.

La acea dată, preşedintele Klaus Iohannis nu a refuzat explicit solicitarea de rechemare, ba chiar a oferit o explicaţie că nici el nu s-a simţit confortabil atunci când a fost investigat de ANI şi promisese o decizie după summit-ul UE de la Sibiu.

Note informative trimise de SRI la ANI, reacţie politică la scrisoarea lui Giuliani. Acuzaţiile aduse lui George Maior

Comisia pentru controlul parlamentar asupra activităţii SRI a făcut public, în aprilie anul trecut, raportul privind ancheta efectuată în legătură cu relaţia instituţională dintre fostul director al SRI, George Maior, şi fostul şef al ANI, Horia Georgescu. Potrivit acestui document, dosarele de incompatibilitate în care au fost judecaţi actualul Preşedinte Klaus Iohannis şi actualul director al SRI, Eduard Hellvig, au fost făcute pe baza unor note informative transmise de la SRI către Agenţia Naţională de Integritate în scopul influenţării carierei politice a celor doi.

Maior mai este acuzat că a contestat scrisoarea lui Rudolph Giuliani împotriva protocoalelor SRI, fără a avea mandat de la MAE, fapt care nu corespundea uzanţelor diplomatice. La audierea acestuia din Comisia de politică externă, şeful Senatului de la acel moment, Călin Popescu Tăricanu, l-a criticat pentru că şi-a promovat propriile opinii politice „după o agendă mai degrabă personală”.

Citeşte articolul integral în publicaţia Monitorul Partidelor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici