Moţiunea de cenzură şi şovăielile lui Ungureanu lasă în ceaţă lista PNL pentru europene

Conducerea PNL ezită să anunţe candidaţii partidului pentru alegerile europarlamentare, situaţia incertă a lui Mihai Ungureanu - prezumtiv cap de listă - şi moţiunea de cenzură a PSD blocând practic anunţarea echipei liberale care va trebui să treacă testul alegerilor europene.

4 afișări
Imaginea articolului Moţiunea de cenzură şi şovăielile lui Ungureanu lasă în ceaţă lista PNL pentru europene

Moţiunea de cenzură şi şovăielile lui Ungureanu lasă în ceaţă lista PNL pentru europene

Potrivit unor surse liberale, staff-ul de campanie lucrează la două liste paralele, diferenţa dintre cele două regăsindu-se în poziţiile superioare din zona eligibilă.

Prima variantă de listă, cea anunţat chiar de preşedintele PNL Călin Popescu Tăriceanu în urma cu câteva luni, îl are în frunte pe fostul ministru de Externe liberal, Mihai Ungureanu, numai că acesta, în prezent la SECI, a transmis, în particular, mai multor membri ai conducerii liberale că nu ar mai dori să candideze, prevalându-se de existenţa, printre altele, a unor probleme familiale.

De atfel, sâmbătă, la Horezu, la Şcoala politică liberală, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că ar înţelege şi un gest oficial al lui Ungureanu de a nu candida. Mai mult, Orban a spus că, de fapt, Ungureanu nici măcar nu şi-a depus dosarul de candidatură pentru alegerile din 25 noiembrie, el confirmându-şi doar candidatura în primăvară, pentru alegerile din 13 mai, care au fost amânate.

Potrivit aceloraşi surse din partid, premierul Tăriceanu este iritat de atitudinea din ultima vreme a lui Ungureanu, pregătind un alt cap de listă pentru PNL într-o quasi-discreţie, pentru că nu a pomenit numele nici măcar faţă de colegii din conducerea partidului.

De asemenea, tot mai mulţi membri ai Biroului Politic Central al PNL nu mai sunt dispuşi să accepte „scuze” din partea lui Ungureanu, conturându-se deja un grup numeros, care admite neoficial că nu va aproba o listă în fruntea căreia să se afle un personaj perceput ca fiind apropiatul preşedintelui Traian Băsescu.

O a doua variantă luată în calcul de PNL, pe care premierul Tăriceanu speră să nu o folosească, este cea a unei liste constituite în situaţia în care moţiunea PSD ar avea succes în Parlament.

În acest context, mai mulţi miniştri ai celui de al doilea cabinet Tăriceanu se vor refugia pe lista pentru alegerile europene: Adrian Cioroianu, cel mai probabil cap de listă, Ovidiu Silaghi, Cristian Adomniţei sau Teodor Meleşcanu.

Competiţia în PNL se dă pentru primele zece locuri ale listei, liberalii sperând să obţină la alegerile din 25 noiembrie cel puţin şapte mandate de parlamentari europeni.

Luni, 10 septembrie, este data limită până la care trebuie confirmate candidaturile la PE, potrivit deciziei luate în şedinţa de la Neptun a Delegaţiei Permanente a PNL.

Aşadar, dacă până mâine nu-şi va exprima oficial dorinţa de mai candida pentru PNL în alegerile pentru Parlamentul European, fostul ministruUngureanu va ieşi total din calculul formaţiunii conduse de Tăriceanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici