Motivare BEC: Scopul procesului electoral din Sinteşti a fost compromis

BEC a constat, în cazul Sinteşti, că însuşi scopul procesului electoral a fost compromis, încălcându-se principiul potrivit căruia cetăţenii români exercită, în mod egal, drepturile electorale, fără privilegii şi fără discriminări, potrivit motivării hotărârii privind anularea alegerilor din comună.

16 afișări
Imaginea articolului Motivare BEC: Scopul procesului electoral din Sinteşti a fost compromis

Motivare BEC: Scopul procesului electoral din Sinteşti a fost compromis

Conform motivării deciziei, făcută publică sâmbătă, majoritatea membrilor BEC au constat „încălcările grave ale legii care sunt de natură să modifice rezultatul alegerilor şi atribuirea mandatelor” în circumscripţia electorală 39, din comuna Vidra, judeţul Ilfov, unde BEC a dispus anularea alegerilor şi reluarea scrutinului, în data de 15 iunie.

PSD Organizaţia Ilfov a cerut, în cursul acestei săptămâni, BEC să se pronunţe asupra legalităţii desfăşurării procesului de votare şi să dispună anularea alegerilor din 1 iunie din circumscripţia electorală din comuna Vidra, judeţul Ilfov, pe motiv de fraudă electorală.

„Probele administrate în conduc la concluzia că în circumscripţia electorală 39 Vidra votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natură a modifica atribuirea mandatelor”, se arată în motivarea hotărârii luate joi de Biroul Electoral Central.

Potrivit BEC, nerespectarea prevederilor legale care impun organizarea, în comune, a câte unei secţii pentru maximum 2000 de locuitori a creat premisele derulării defectuoase a procesului electoral şi a condus la „un proces de votare greoi, pe parcursul întregii zile câteva sute de oameni aşteptându-şi rândul la vot, în curtea secţiei şi în imediata apropiere”.

Conform hotărârii BEC, alegătorii au fost nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a-şi exercita dreptul de vot, unii dintre aceştia nereuşind să voteze până la ora 21.00, astfel încât un număr mare de alegători nu au reuşit să-şi exercite dreptul de vot.

„Toate aceste împrejurări au fost în măsură să determine convingerea unui număr mare de alegători că alegerile au fost fraudate, aproximativ 450 de cetăţeni declarând sub semnătură în acest sens”, se mai arată în documentul făcut public sâmbătă.

În decizia BEC sunt trecute, de asemenea, în revistă argumentele în favoarea cererii de anulare a alegerilor din comuna Vidra precum şi probele puse la dispoziţia membrilor Biroului.

Astfel, contestatarii reclamau organizarea defectuoasă a secţiilor şi a procesului de votare, care a condus la derularea cu greutate a operaţiunilor electorale, continuarea votării până la ora 23.00 la secţia de votare din satul Sinteşti.

Ei invocau, de asemenea, faptul că la secţia de votare din Sinteşti au existat mai multe nereguli privind desigilarea urnelor, care s-a făcut în absenţa membrilor secţiei de votare, faptul că procesele-verbale prezintă vicii de formă şi de fond şi că unele dintre buletinele de vot au fost anulate, deşi intenţia de vot a fost evidentă.

În sprijinul susţinerilor sale, semnatarii cererii de anulare a alegerilor au anexat declaraţii autentificate ale primarului în funcţie, a unui observator din partea asociaţiei „Pro democraţia”, ale unor alegători, procese verbale şi declaraţii olografe de la patru martori care au susţinut că au fost martori ai unor împrejurări în care s-a oferit sau s-a dat mită electorală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici