Mykola Volkivskyi, expert politic şi fost consilier în Parlamentul Ucrainei: Toate ţările NATO trebuie să înţeleagă că noi nu protejăm doar Ucraina, ci Europa întreagă

865 afișări
Mykola Volkivskyi, expert politic şi fost consilier în Parlamentul Ucrainei, a acordat Monitorului Apărării şi Securităţii şi Mediafax un interviu despre războiul din Ucraina şi rezultatele obţinute de ucraineni în urma summitului NATO de la Madrid.
 
Prezent la Forumul de Securitate şi Informaţii de la Palatul Parlamentului, desfăşurat între 7 şi 8 iulie, Volkivskyi a subliniat importanţa discuţiilor de la Bucureşti pentru securitatea europeană: „Este un eveniment important care arată ce se întâmplă între Ucraina şi Rusia şi este o ocazie importantă pentru a spune acestor ţări, care participă la forum, ce se întâmplă în Ucraina. Este o oportunitate să vorbim despre securitate, despre rezilienţă, despre cum să procedăm în războiul din Ucraina şi cum să rezolvăm anumite lucruri. De asemenea, este important să vorbim despre livrări (n.r. de arme), despre securitatea colectivă. Am avut deja summitul NATO, am avut conferinţa din Elveţia, acum avem acest eveniment şi cred că este important să vorbim despre viitor, despre Ucraina”.
 
„Desigur, suntem recunoscători pentru vizita oficială a lui Klaus Iohannis în Ucraina, alături de Olaf Scholz, Mario Draghi şi Emmanuel Macron, pentru că liderul român a văzut cu ochii lui ce se întâmplă, a văzut masacrele din jurul Kievului.  După summitul din Madrid, am avut declaraţia summitului, iar România este stat membru NATO şi ar vrea ca Ucraina să lupte împotriva Rusiei pentru că, aşa cum am mai menţionat, ruşii vor să se apropie şi mai mult de Odesa, care nu este departe de România, de Constanţa, de ieşirea ţării la Marea Neagră. Încearcă să blocheze accesul către Odesa, de aceea atacă Herson, Nikolaev şi încearcă să se apropie şi mai mult de Odesa. (...) Trebuie să fim atenţi pentru că nu sunt departe de România, de teritoriul unui stat NATO”, a declarat Mykola Volkivskyi, întrebat ce ar putea să facă România mai mult pentru Ucraina.
 
„Cu România , am discutat despre viitor, despre mai multe livrări (n.r. de arme), mai multe arme pentru că avem trei graniţe comune între România şi Ucraina, Halmeu, Sighetul Marmaţiei şi Siret şi am văzut cât de mulţi români au ajutat ucrainenii când a început războiul. Pentru acest lucru, suntem recunoscători Guvernului şi oamenilor, voluntarilor care au ajutat ucrainenii”, a continuat acesta.
 
„Când vine vorba de NATO, în octombrie, va fi ales un nou şef al NATO. Pentru Jens Stoltenberg, acesta a fost ultimul summit, pentru că, din octombrie, va fi liderul Băncii Naţionale din Norvegia. Poate de aceea nu face nicio mişcare (n.r. Stoltenberg), pentru că pentru el este finalul carierei în NATO. Următorul lider cred că va fi o femeie, poate fostul preşedinte al Estoniei, Kersti Kaljulaid, sau fostul preşedinte al Lituaniei, Dalia Grybauskaitė. Situaţia cu Suedia şi Finlanda şi aderarea lor rapidă arată că uşa este deschisă şi pentru Ucraina. (...) Sper că atunci când va fi ales următorul Secretar General al NATO ceva se va schimba în viitorul apropiat, iar Ucraina va fi acceptată în NATO la fel de repede ca Finlanda şi Suedia”, a mai spus Volkivskyi.
 
Cât despre războiul informaţional desfăşurat în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, Mykola Volkivskyi susţine că ucrainenii ar trebui să folosească atacurile cibernetice şi îi numeşte pe hackerii de la Anonymus „prieteni buni”, care „îi ajută să vizeze site-urile federale ruseşti”. 
 
Întrebat dacă Ucraina a obţinut ce a dorit în urma summitului NATO de la Madrid, Volkivskyi a răspuns afirmativ: „Cred că da pentru că, în Declaraţia de la Madrid, numărul 4 a fost despre Ucraina şi despre preşedintele Zelenski. De asemenea, preşedintele Zelenski a avut ocazia să ţină un discurs. (...) NATO este compus din 30 de ţări independente, iar toate aceste ţări pot decide să trimită sau nu arme Ucrainei, dar sper ca tot mai multe ţări să trimită arme. Toate aceste ţări trebuie să înţeleagă că noi nu protejăm doar Ucraina, ci Europa întreagă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici