Nerespectarea unei directive în domeniul mass-media: România şi alte 4 ţări, trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE

România şi alte 4 state membre au fost trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE de către Comisia Europeană pentru nerespectarea unei directive în domeniul serviciilor mass-media audiovizuale.

456 afișări
Imaginea articolului Nerespectarea unei directive în domeniul mass-media: România şi alte 4 ţări, trimise în faţa Curţii de Justiţie a UE

Potrivit unui comunicat al CE, este vorba de Cehia, Irlanda, România, Slovacia şi Spania, care nu au respectat obligaţia de transpunere a Directivei revizuite a serviciilor mass-media audiovizuale. CE solicită impunerea de sancţiuni financiare.

Directiva reglementează coordonarea la nivelul UE a legislaţiei naţionale privind toate serviciile mass-media audiovizuale. Cea mai recentă revizuire a fost efectuată în 2018. Aceasta prevede standarde la nivelul UE privind conţinutul media pentru toate serviciile mass-media audiovizuale, fie acestea transmisii de televiziune tradiţionale sau servicii la cerere, precum şi pentru platformele de partajare a materialelor video. Noile norme ale UE vizează crearea unui peisaj audiovizual mai sigur, mai echitabil şi mai divers.

Statele membre trebuiau să transpună această directivă şi să comunice Comisiei măsurile naţionale până la 19 septembrie 2020. În absenţa adoptării normelor naţionale relevante, în noiembrie 2020, Comisia a trimis unui număr de 23 de state membre scrisori de punere în întârziere, urmate de nouă avize motivate în septembrie şi două în noiembrie 2021.

„Până în prezent, statele membre enumerate mai sus nu şi-au îndeplinit obligaţia de a transpune integral DSMAV şi de a comunica măsurile de punere în aplicare a acesteia. În consecinţă, Comisia a decis astăzi să trimită aceste cazuri în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Din cauza transpunerii întârziate, este posibil ca cetăţenii şi întreprinderile din Cehia, Irlanda, România, Slovacia şi Spania să nu fie în măsură să beneficieze de toate dispoziţiile directivei, care creează condiţii de concurenţă echitabile pentru diferitele tipuri de servicii mass-media audiovizuale, garantează independenţa autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul mass-mediei, menţin diversitatea culturală, de exemplu prin impunerea obligaţiei ca operele europene să reprezinte cel puţin 30 % din oferta de servicii video la cerere, protejează copii şi consumatorii în general prin instituirea de norme, combat ura rasială, religioasă sau de orice altă natură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici