Nicuşor Dan anunţă că poate candida independent la Primăria Capitalei, după modelul lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan a declarat, joi pentru MEDIAFAX, că nu există o interdicţie legală să fie candidatul independent la Primăria Capitalei, susţinut de Alianţa USR-PLUS şi de alte partide de Opoziţie. Acesta a explicat că poate candida independent, la fel cum a făcut Sorin Oprescu în 2012, sprijinit de USL.

314 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan anunţă că poate candida independent la Primăria Capitalei, după modelul lui Sorin Oprescu

Nicuşor Dan anunţă că poate candida independent la Primăria Capitalei, după modelul lui Sorin Oprescu

„Dacă Alianţa USR-PLUS mă susţine, singurul lucru pe care nu pot să îl fac este să pun numele Alianţei lângă numele meu pe buletinul de vot. Acesta e singurul lucru pe care nu pot să îl fac pentru că asta spune legea. În schimb, nimic nu împiedică Alianţa sau Alianţa plus alte partide în toată campania în care îşi anunţă sprijinul pentru mine, aşa cum a făcut de exemplu USL în anul 2012 pentru Sorin Oprescu, toată lumea ştia că Sorin Oprescu este susţinut de USL”, a afirmat Nicuşor Dan, joi pentru MEDIAFAX, întrebat dacă se va înscrie în USR în contextul în care AEP a transmis PLUS că acesa nu poate candida decât dacă este membru al unuia dintre partide.

El a adăugat că interdicţiile legale se referă la banii de campanie, Alianţa neputând plăti afişe sau materiale electorale pentru el.

„Din punct de vedere financiar între campanie Alianţa nu e condiţionată în niciun fel să spună că mă susţine prin materialele ei proprii de comunicat. Deci îşi cheltuieşte banii cum vrea pentru că nu îi decontează. Pe perioada campaniei electorale, într-adevăr, Alianţa nu poate să îmi plătească mie afişe sau alte materiale, numai că pe acelea pot să mi le plătesc eu, pentru că în limita legală şi pe materialele acelea de campanie pot să scriu «candidat independent susţinut de Alianţă». Practic nu este niciun inconvenient de ordin comunicaţional ca Alianţa să mă susţină”, a explicat Nicuşor Dan.

Întrebat de MEDIAFAX când va fi luată decizia candidatului pe care îl va susţine USR-PLUS, în condiţiile în care el e susţinut de USR Bucureşti, iar Vlad Voiculescu de PLUS, Nicuşor Dan a răspuns:

„O întrebare este dacă face Alianţa sau face împreună cu partidele de opoziţie. În orice caz, în oricare din variante trebuie să existe dezbateri pe canale cât mai mari de comunicare şi după aceea o modalitate de alegere. Cea mai elocventă cred că e sondajul, pentru că sondajul spune exact ce vor oamenii de la care tu ceri votul”, a explicat Dan.

Chestionat mai departe de MEDIAFAX dacă sunt şanse să fie candidatul unic al Opoziţiei la Primăria Capitalei, în contextul în care PNL nu dă astfel de semnale, iar PMP are deja un candidat anunţat în persoana lui Theodor Paleologu, Nicuşor Dan a spus că rămâne optimist.

„Oamenii vor ca Gabriela Firea să fie bătută şi vor candidat unic. Când alegătorii tăi vor candidat unic şi partidele, eu sunt foarte optimist că o să ajungă la o astfel de înţelegere. Bineînţeles că sunt şi anunţuri care premerg unor negocieri. Tot ce se comunică săptămânile acestea sunt poziţionări anterioare unor negocieri. Eu sunt optimist că o să se ajungă la o echipă unică. Aş vrea pentru că dincolo de numele primarului în mod clar o să fie o majoritate a actualei opoziţii – PNL, USR, PLUS, PMP”, a conchis Nicuşor Dan.

PLUS a solicitat AEP să clarifice situaţia cu privire la statutul candidatului pentru Primăria Capitalei. Autoritatea a răspuns că trebuie să fie membru al unuia dintre cele două partide din Alianţă, candidatul, în contextul în care Nicuşor Dan, susţinut de USR Bucureşti, nu e membru al formaţiunii.

Prin urmare, AEP transmite, într-un răspuns oficial, obţinut de MEDIAFAX, că Nicuşor Dan nu poate fi candidat al Alianţei USR-PLUS deoarece nu este membru al niciuneia dintre cele două formaţiuni politice.

„Partidele politice se pot asocia în baza unui protocol de asociere, constituind o alianţă politică. Referitor la solicitarea dumneavoastră, în ceea ce priveşte candidatul la funcţia de primar susţinut de alianţa politică, acesta nu poate candida independent, fiind obligatoriu să facă parte dintr-un partid politic membru al alianţei”, potrivit răspunsului AEP.

Raluca Turcan a afirmat, întrebată luni dacă liberalii ar susţine un candidat unic la Primăria General a Capitalei, în persoana lui Nicuşor Dan, că partidul este în logica alegerilor locale pentru a câştiga PNL. Ea a precizat că PNL se concentrează să trimită candidatul cu cele mai mari şanse.

Totodată, preşedintele PNL Ludovic Orban a afirmat că e prematur ca partidele de dreapta să vorbească despre nominalizarea unui candidat unic la alegerile locale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici