Nicuşor Dan: MCV, oglindă pusă de occidentali pe Justiţie. Declaraţia lui Tăriceanu, total nefericită

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a precizat miercuri că MCV este o oglindă pe care partenerii occidentali au pus-o pe procesul de justiţie, el opinând că declaraţia preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind intenţia de a nu mai coopera în cadrul mecanismului este ''total nefericită''.

488 afișări
Imaginea articolului Nicuşor Dan: MCV, oglindă pusă de occidentali pe Justiţie. Declaraţia lui Tăriceanu, total nefericită

Nicuşor Dan: MCV, oglindă pusă de occidentali pe Justiţie. Declaraţia lui Tăriceanu, total nefericită (Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)

Solicitat să comenteze declaraţia lui Tăriceanu, care a menţionat că va propune ca România să transmită că nu doreşte să mai coopereze în cadrul MCV, Nicuşor Dan a răspuns: ''Nu ştiu dacă este în competenţa domniei sale, ca preşedinte al Senatului, să facă acest demers, mai degrabă aş spune că nu. În orice caz, progresele lente, dar temeinice pe care justiţia din România le-a făcut în ultimii ani se datorează acestui Mecanism de Coperare şi Verificare''.

''MCV este o oglidă pe care partenerii noştri occidentali ne-au pus-o pe procesul de justiţie extins la funcţionarea instituţiilor şi, aşa cum chiar domniiile lor apreciază, justiţia nu funcţionează la parametri optimi, instituţiile nu funcţionează la parametri optimi, avem nevoie de un raport exterior care să ne spună pe unde suntem. Deci această declaraţie este total nefericită'', a adăugat Nicuşor Dan.

El a mai spus că nu a existat timpul fizic suficient ca aceste proiecte de OUG privind graţierea şi modificarea legislaţiei penale să fie cu adevărat incluse în Raportul MCV.

''Ele vor fi incluse foarte probabil în raportul de la sfârşitul anului 2017 şi, dacă Guvernul continuă să meargă cu ele, foarte probabil raportul de la sfârşitul anului 2017 va constata regresul procesului de justiţie în România'', a conchis liderul USR.

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat miercuri că rapoartele MCV indică progrese importante şi ireversibile, afirmând că va discuta cu Liviu Dragnea, Sorin Grindeanu şi Teodor Meleşcanu pentru a transmite CE că nu mai doresc să coopereze în cadrul "mecanismului de verificare".

România continuă să înregistreze progrese în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei, dar critici ale politicienilor şi presei la adresa instituţiilor judiciare, în special a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), riscă să submineze încrederea în justiţie, arată raportul MCV.

În privinţa "ameninţărilor la adresa independenţei justiţiei", raportul MCV notează că "în 2016 s-a observat intensificarea criticilor la adresa magistraţilor şi a instituţiilor judiciare, fiind vizată în principal Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)". "Au existat acuzaţii lansate în spaţiul public prin intermediul site-urilor de socializare online, a posturilor tv sau chiar pe paginile oficiale ale instituţiilor statului, amplificându-se prin repetarea în presă. Multe acuzaţii au fost proferate de oficiali de rang înalt şi de persoane publice (spre exemplu, fostul preşedinte al ţării, preşedintele Senatului, deputaţi şi senatori), având astfel un impact mai mare, situaţiile intrând în contradicţie cu normele de respectare a independenţei justiţiei şi generând riscul subminării încrederii publice în întregul sistem judiciar. Printre acuzaţii figurează cele că DNA ar fi acţionat abuziv, la ordine politice şi prin încălcarea legii. Un exemplu despre atacurile personalizate este cel al acuzaţiilor de plagiere a tezei de doctorat de către procurorul-şef al DNA, în pofida faptului că o acuzaţie similară fusese deja respinsă de o comisie educaţională specială în anul 2012 (...)", observă raportul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici