Călin PopescuTăriceanu: "Adică, cum, nu noi conducem? Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a criticat miercuri declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis potrivit căreia avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate.

2998 afișări
Imaginea articolului Călin PopescuTăriceanu: "Adică, cum, nu noi conducem? Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare"

Călin PopescuTăriceanu: "Adică, cum, nu noi conducem? Referendumul, caracteristic regimurilor totalitare"

El a afirmat că Iohannis conduce ţara ajutat de unii ''băieţi cu ochi albaştri'' şi ignoră ordinea constituţională, făcând trimitere la o declaraţie făcută de şeful statului la Strasbourg.

''Nu coaliţia acesta care are majoritatea în Parlament şi care susţine Guvernul este cea care conduce instituţiile democratice şi Executivul? Adică, cum, avem impresia că conducem? Înţelegem că există de fapt paralel cu structura democratică alte structuri de putere care conduc România, preşedintele şi nu ştiu cine, ajutat de băieţi, de unii băieţi. Ăia poate numai cu ochi albaştri'', a spus Tăriceanu.

El a reierat faptul că apelul la instrumentul referendumului este propriu dictaturilor.

''În acelaşi timp cred că trebuie să respectăm cu toţii ordinea constituţională democratică, de aceea am avut alegeri, de aceea avem un Parlament. Acestă idee pe care preşedintele a lansat-o de organizare a unui referendum se circumscrie unui alt tip de atitudine caracteristică regimurilor totalitate, în care dictatorul discută direct cu poporul peste capul instituţiilor democratice, peste capul Parlamentului, partidelor politice şi se consultă cu poporul'', a declarat preşedintele Senatului.

Reacţia sa vine după ce Klaus Iohannis a criticat majorităţile care guvernează abuziv.

''Avem nevoie de societăţi democratice solide, în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor legitime numai pentru că sunt o majoritate, de societăţi în care principiul cooperării loiale şi constructive între instituţiile democratice funcţionează ireproşabil. Într-o societate democratică, critica normală exercitată de opoziţie nu poate fi văzută ca element distructiv şi nu poate fi interpretată ca lipsă a acceptării rezultatelor scrutinului democratic. Este doar o parte – la fel de legitimă ca efortul şi activitatea majorităţii – a unui sistem democratic liberal sănătos, de care cu toţii avem nevoie dacă dorim să gestionăm cu succes actualele provocări ale prezentului'', a spus preşedintele Klaus Iohannis în discursul susţinut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici