Normele de aplicare a legii pensiilor pentru parlamentari, retrimise la comisie

Normele de aplicare a legii pensiilor speciale pentru parlamentari au fost retrimise la Comisia pentru statut, în urma observaţiilor făcute de Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor Publice şi în condiţiile în care acestea au fost publicate deja în Monitorul Oficial.

3102 afișări
Imaginea articolului Normele de aplicare a legii pensiilor pentru parlamentari, retrimise la comisie

Normele de aplicare a legii pensiilor pentru parlamentari, retrimise la comisie (Imagine: Silviu Matei/ Arhiva Mediafax Foto)

''Am avut două scrisori - scrisoarea doamnei Ana Costea, ministrul Muncii, şi scrisoarea din partea Ancăi Dragu, ministrul Finanţelor, cu privire la parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu. (Ministerele-n.r.) consideră că anumite norme nu sunt conforme şi au fost trimise către Comisia pentru statut să facă modificările necesare'', a declarat secretarul Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă condiţionează exerciţiul dreptului la indemnizaţia pentru limită de vârstă de obligaţia ca viitorii beneficiari să nu fie titulari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive, potrivit scrisorii transmise Parlamentului de către Ministerul Muncii.

Ministerul apreciază că ''în condiţiile în care interdicţia nu operează ca efect al legii, ci este indusă doar în cuprinsul articolului 1, alineatul 2, litera g din Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice aceasta constituie un adaos nepermis la lege, de natură să creeze discriminări între parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite în temeiul unor hotărâri judecătoreşti definitive şi parlamentarii beneficiari de pensii de serviciu stabilite prin legi speciale sau statute profesionale aprobate prin lege'', propunând eliminarea acestei prevederi, potrivit documentului semnat de ministrul Muncii, Ana Costea.

De asemenea, ea atrage atenţia că normele metodologice adoptate de conducerea Parlamentului trebuie să aibă în vedere şi vârstele de pensionare specifice sistemelor neintegrate în sistemul public, respectiv, pensiile avocaţilor, notariilor publicii şi sistemul pensiilor militare, vârstele standard reduse pentru parlamentarii care au dobândit titlul de luptători în conformitate cu Legea 341/2004, dar şi vârstele de pensionare pentru poliţişti, funcţionari cu statut special din MAI şi MapN.

Ministerul Muncii mai critică şi faptul că Normele metodologice nu precizează un termen pentru completarea dosarelor declarate incomplete şi nici căile de atac prevăzute de lege în cazul în care persoana se consideră vătămată prin actul administrativ.

La rândul său, MFP atrage atenţia că ''pentru respectarea principiilor constituţionale şi legale cu privire la aplicarea legii în timp, în forma actuală dispoziţiile cuprinse în articolul 2 au caracter retroactiv, sens în care propunem eliminarea acestora. În acest context, atragem atenţia că în conformitate cu articolul 8, alineatul 4 din normele metodologice, dispoziţiile acestora sunt aplicate şi cererilor depuse până la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, sens în care prevederile articolului 2 apar ca redundante''.

MFP propune completarea proiectului cu norme din care să rezulte actul prin care se va constata acordarea necuvenită a drepturilor şi întinderea acestora, precum şi formularea unor norme din care să rezulte obigativitatea comunicării ordinului de încetare a plăţii indemnizaţiei şi termenul în care acesta urmează să fie comunicat.

Normele elaborate de parlamentari au fost deja publicate în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici