Noul ambasador al SUA la Bucureşti s-a întâlnit cu Victor Ponta la Palatul Victoria. Premierul a cerut sprijinul SUA pentru Republica Moldova

Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta, miercuri dimineaţă, la Palatul Victoria, aceasta fiind prima întrevedere a celor doi, de la venirea în România a diplomatului american.

201 afișări
Imaginea articolului Noul ambasador al SUA la Bucureşti s-a întâlnit cu Victor Ponta la Palatul Victoria. Premierul a cerut sprijinul SUA pentru Republica Moldova

Hans Klemm (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Hans Klemm a ajuns la Palatul Victoria miercuri dimineaţă, fiind primit de premierul Victor Ponta, discuţiile dintre cei doi durând aproximativ o jumătate de oră.

Ponta spune că a cerut sprijinul SUA pentru Republica Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că, în cadrul întrevederii cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, a cerut sprijinul SUA pentru Republica Molodova, care are nevoie de un acord cu FMI şi cu Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a precizat că s-au discutat mai puţin probleme de politică internă, principala preocupare a sa fiind cea legată de parteneriatul strategic dintre România şi SUA, dar şi de Republica Moldova.

"Am discutat despre ceea ce trebuie să discute şeful unui Guvern cu un ambasador al celui mai important partener al României, SUA, proiectele noastre starategice. Şi am discutat puţin şi despre Moldova pentru că având ieri şedinţa de Guvern comună şi adoptând acea decizie pe care o vom trimite în Parlament în cel mai scurt timp, privind un împrumut de 150 de milioane de euro, în acelaşi timp, însă, am primit şi o veste proastă, că acordul între Republica Moldova şi FMI încă nu se încheie. Or, am cerut sprijinul SUA, pentru că ei totuşi au o voce mult mai puternică decât noi şi la FMI şi pe plan internaţional", a declarat Victor Ponta.

Ponta a mai spus că sunt probleme de politică externă importante cum ar fi situaţia din Ucraina sau Siria, dar "pentru noi cea mai importantă este Moldova".

"Eu am spus un lucru care cred că îl înţelege toată lumea, sunt multe alte probleme în lume, Siria, refugiaţi, Ucraina, dar pentru noi cea mai importantă este Moldova şi noi o să putem să îi ajutăm, dar nu singuri. Acum, următoarele luni, trec cu sprijinul nostru, dar este nevoie să aibă un acord cu FMI şi cu Comisia Europeană şi am cerut un sprijin si pentru acest lucru", a mai spus premierul.

Ponta a mai afirmat că i-a urat bun venit diplomatului american, în condiţiile în care după trei ani România are un ambasador.

"Acum, iată, doi ambasadoi, şi al nostrul la Washington, domnul Maior şi ambasadorul SUA la Bucureşti. Am discutat despre parteneriatul nostru strategic, despre proiectele pe care le avem în derulare şi despre faptul că în ultimii trei ani şi jumătate, de când sunt prim-ministru. România s-a dovedit un aliat foarte serios al SUA şi că, sigur, vrem şi noi mai multă apreciere şi mai mult spijin în probleme noastre", a comentat şeful Executivului, calificând discuţia cu Hans Klemm ca fiind "foarte bună".

Noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a venit la Bucureşti duminică seară, iar luni a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru prezentarea scrisorii sale de acreditare, în aceeaşi zi diplomatul american având o întrevedere şi cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Marţi, Hans Klemm s-a întâlnit şi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, discuţiile vizând consolidarea parteneriatului strategic, dar şi problema imigranţilor.

Hans Klemm a depus jurământul în calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii în România săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Departamentului de Stat, în prezenţa secretarului de Stat, John Kerry, şi a ambasadorului desemnat al României în SUA, George Maior.

Preşedintele SUA, Barack Obama, l-a nominalizat, pe 24 martie, pe Hans G. Klemm pentru postul de ambasador în România, el fiind confirmat în funcţie prin votul Senatului american din 5 august.

Hans G. Klemm, diplomat de carieră, a fost consilier al subsecretarului pentru Management, la Departamentul de Stat. Anterior, în perioada 2012-2015, el a fost principalul asistent al secretarului în Biroul pentru Resurse Umane al Departamentului de Stat, iar înainte de această funcţie a ocupat postul de coordonator pentru Statul de Drept şi Respectarea Legii la ambasada din Kabul, în Afganistan (2010-2012).

Klemm a fost ambasador al Statelor Unite în Timorul de Est din 2007 până în 2010 şi ofiţer de rangul doi pentru Afaceri Economice la Ambasada americană din Tokyo, în perioada 2006-2007. Din 2004 până în 2006, el a fost director adjunct al Biroului pentru Dezvoltarea carierei, în Biroul pentru Resurse Umane.

Între 2000 şi 2001, Klemm a fost director adjunct al Biroului pentru UE şi Afaceri Regionale din cadrul Biroului pentru Afaceri europene şi eurasiatice.

Klemm a ocupat şi poziţii în Germania, Japonia, Coreea de Sud şi Trinidad Tobago, în cadrul Departamentului de Stat.

Este absolvent al Universtăţii Indiana şi are o diplomă de master la Universitatea Stanford.

Hans Klemm vorbeşte fluent limbile japoneză şi germană. Este căsătorit cu Mari Kano.

Precedentul ambasador american în România a fost Mark Gitenstein, care şi-a încheiat mandatul pe 14 decembrie 2012.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici