Noul Regulament: Deputaţii, obligaţi să-şi anunţe prezenţa electronic, înaintea fiecărui vot final

Deputaţii au adoptat, miercuri, un nou Regulament, potrivit căruia înscrierea pe ordinea de zi a proiectelor, în ziua şedinţei de plen, se poate face doar cu aprobarea lor în unanimitate de Comitetul liderilor, iar aleşii vor fi obligaţi să-şi înregistreze electronic prezenţa înaintea votului

104 afișări
Imaginea articolului Noul Regulament: Deputaţii, obligaţi să-şi anunţe prezenţa electronic, înaintea fiecărui vot final

Noul Regulament: Deputaţii, obligaţi să-şi anunţe prezenţa electronic, înaintea fiecărui vot final (Imagine: Bogdan Maran/ Arhiva Mediafax Foto)

Noul Regulament al Camerei Deputaţilor a fost votat cu 231 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", aleşii căzând de acord asupra faptului că înscrierea pe ordinea de zi a altor legi decât cele aprobate de BP se poate face la propunerea motivată a BP sau a unui lider de grup parlamentar, cu aprobarea în unanimitate a Comitetului liderilor gupurilor parlamentar.

Deputaţii au decis ca "în cazul votului prin mijloace electronice, înaintea şedinţei consacrate votului final, preşedintele de şedinţă să dispună verificare cvorumului de şedinţă prin realizarea votului de control". Astfel, dacă există cvorum legal, deputaţii, înainte de exprimarea fiecărui vot, îşi vor valida prezenţa electronic, care va fi afişată pe consolă şi în sala de şedinţe.

Regulamentul stabileşte şi care sunt "etapele votului prin mojloacele electronice sunt următoarele". Astfel, potrivit noului Regulament, "deputatul va introduce cardul de vot în consolă, apasă tasta prezent, după care îşi poate exprima poziţia în problematica supusă aprobării, prin vot: <<pentru>>, <<contra>> sau <<abţinere>>, deputaţii care sunt în sală şi nu îşi exercită drepturile prin validarea tastei prezent nu sunt consideraţi prezenţi la şedinţa consacrată votului final".

În timpul sesiunii şedinţei de vot fnal, dacă deputatul scoate cardul de vot din consolă înainte de validarea prezenţei, în intervalul de timp acordat votării, acesta nu figurează prezent, la votul respectiv, potrivit sursei citate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici