O organizaţie internaţională pentru combaterea antisemitismului cere ca Dan Şova să prezinte scuze

Organizaţia pentru combaterea antisemitismului The Anti-Defamation League (ADL) consideră că ministrul Dan Şova trebuie să prezinte scuze pentru comentariile de tip negaţionist referitoare la amploarea Holocaustului, conform unui comunicat citat de European Jewish Press.

279 afișări
Imaginea articolului O organizaţie internaţională pentru combaterea antisemitismului cere ca Dan Şova să prezinte scuze

Dan Şova (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

The Anti-Defamation League (ADL) îndeamnă Guvernul României să demonstreze angajamentul în combaterea antisemitismului prin scuzele pe care ar trebui să le prezinte Dan Şova şi prin îmbunătăţirea legislaţiei împotriva organizaţiilor rasiste şi fasciste.

"Este absolut necesar ca domnul Şova să prezinte scuze public pentru comentariile pe care le-a făcut în martie, când a negat amploarea Holocaustului", a reacţionat Abraham H. Foxman, directorul filialei ADL din Statele Unite.

"Scuzele publice prezentate de domnul Şova şi angajamentul său activ în reformarea legislaţiei pentru interzicerea organizaţiilor rasiste şi fasciste vor demonstra cu claritate că Guvernul României este hotărât să combată antisemitismul", adaugă Foxman.

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti. Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, Erwin Simsensohn, a declarat că evreii din România s-au "înfuriat" din cauză că un politician care a făcut unele "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn. "Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru", a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. "În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil", a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt "loiali României şi vor coopera cu orice Guvern". "Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a subliniat Simsensohn.

Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". În pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că "în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană". Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian Ynetnews.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici