Comunitatea evreiască din România, nemulţumită de nominalizarea lui Şova ca ministru

Comunitatea evreiască din România şi-a exprimat luni nemulţumirea faţă de nominalizarea senatorului Dan Şova, care a negat progromul de la Iaşi, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a declarat preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti, citat de site-ul israelian Ynetnews.

3614 afișări
Imaginea articolului Comunitatea evreiască din România, nemulţumită de nominalizarea lui Şova ca ministru

Dan Şova (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Preşedintele comunităţii evreieşti din Bucureşti Erwin Simsensohn a declarat, pentru site-ul Ynetnews, că evreii din România s-au "înfuriat" din cauză că un politician care a făcut unele "declaraţii cinice" a fost nominalizat în funcţia de ministru. Afirmaţiile pe care senatorul Dan Şova (PSD, la putere) le-a făcut în martie încalcă legislaţia română, care interzice negarea Holocaustului, a notat Simsensohn.

"Doar în România poţi să negi Holocaustul şi apoi să fii numit ministru", a declarat acesta pentru site-ul Ynetnews. "În ceea ce ne priveşte, este inacceptabil", a continuat el, adăugând că membrii comunităţii sunt "loiali României şi vor coopera cu orice Guvern". "Vom face orice efort necesar pentru a susţine proiecte care sunt benefice României. Dar nu vom sta degeaba atunci când o asemenea persoană este numită ministru", a subliniat Simsensohn.

Şova a provocat reacţii în martie, imediat după ce a fost numit purtător de cuvânt al PSD, afirmând într-un interviu că "niciun evreu nu a suferit pe teritoriul României". Potrivit site-ului, în pofida faptului că unii istorici apreciază că aproximativ 13.000 de evrei au fost ucişi în cursul progromului de la Iaşi, în 1941, Şova a declarat în interviul respectiv că "în total 24 de evrei au fost ucişi în progromul de la Iaşi de către armata germană".

Ulterior, PSD i-a retras lui Şova funcţia de purtător de cuvânt şi l-a trimis la Washington, să efectueze o vizită "educaţională" la US Holocaust Memorial Museum. În urma vizitei, Şova şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că declaraţia sa a fost neînţeleasă, dar a refuzat să îşi ceară scuze, potrivit site-ului israelian.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici