Opoziţia de dreapta ia faţa guvernanţilor şi ar putea câştiga la limită alegerile din Suedia

Alianţa de dreapta din Suedia a trecut în fruntea cursei electorale, cu aproximativ 90% din voturi numărate după alegerile generale de duminică. Astfel, rezultatele indică un nou guvern după opt ani de guvernare social-democrată, potrivit CNN.

362 afișări
Imaginea articolului Opoziţia de dreapta ia faţa guvernanţilor şi ar putea câştiga la limită alegerile din Suedia

Opoziţia de dreapta ia faţa guvernanţilor şi ar putea câştiga la limită alegerile din Suedia

Luni dimineaţă, cifrele arătau că moderaţii, democraţii suedezi, creştin-democraţii şi liberalii au obţinut 176 de locuri în parlamentul de 349 de locuri, faţă de 173 pentru centru-stânga.

Ca o dovadă suplimentară a unei schimbări spre dreapta, Democraţii Suedezi anti-imigraţie sunt pe cale să depăşească Moderaţii devenind al doilea partid ca mărime din Suedia şi cel mai mare din opoziţie. Aceasta este o schimbare istorică într-o ţară care s-a mândrit mult timp cu toleranţa şi deschiderea faţă de exterior.

Cu toate acestea, liderul moderaţilor, Ulf Kristersson, va fi probabil candidatul dreptei pentru funcţia de prim-ministru.

„Nu ştim care va fi rezultatul. Dar sunt gata să fac tot ce pot pentru a forma un guvern nou, stabil şi viguros pentru întreaga Suedie şi pentru toţi cetăţenii săi", a declarat Kristersson în faţa susţinătorilor.

Având în vedere că voturile din străinătate şi unele voturi prin corespondenţă nu au fost încă numărate, iar marja dintre cele două alianţe este foarte mică, rezultatele ar putea să se schimbe.

Kristersson a mai spus că va încerca să formeze un guvern cu creştin-democraţii şi, eventual, cu liberalii, şi că se va baza pe sprijinul democraţilor doar în parlament. Totuşi, specialiştii spun că s-ar putea să îi fie greu să ţină în afara guvernării un partid mai mare decât al său.

„În acest moment se pare că va avea loc o schimbare de putere. Ambiţia noastră este de a face parte din guvern", a declarat Jimmie Akesson, liderul Democraţilor Suedezi, la o petrecere organizată după alegeri.
Prim-ministrul social-democrat Magdalena Andersson nu şi-a recunoscut înfrângerea în noaptea alegerilor, spunând că rezultatele sunt prea strânse pentru a fi stabilite.

Autoritatea electorală a declarat că un rezultat preliminar oficial va fi anunţat miercuri, în cel mai bun caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici