Oprea: Nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale, suntem pregătiţi în orice moment pentru alegeri

Preşedintele UNPR, Gabriel Oprea, afirmă că partidul său nu comentează deciziile CC, precizând că formaţiunea sa este pregătită "în orice moment" pentru alegeri, nu doar pentru că are cei mai buni primari din ţară, ci şi pentru că prioritatea până în prezent, de la înfiinţare, a fost organizarea.

317 afișări
Imaginea articolului Oprea: Nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale, suntem pregătiţi în orice moment pentru alegeri

Gabriel Oprea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax foto)

"Nici eu, nici colegii mei nu comentăm deciziile Curţii Constituţionale, aşa cum nu comentăm nici hotărârile definitive ale instanţelor. Suntem pregătiţi pentru alegeri în orice moment nu numai pentru că avem cei mai buni primari din ţară, ci şi pentru că prioritatea noastră de la înfiinţare şi până acum a fost organizarea în cele mai mici detalii. Uniunea Naţională pentru Progresul României a militat întotdeauna pentru responsabilitate şi pentru stabilitatea României", afirmă Oprea într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Curtea Constituţională a publicat, vineri, motivarea deciziei luate în 25 ianuarie privind neconstituţionalitatea legii comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.

USL sesizase Curtea Constituţională cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, după respingerea moţiunii de cenzură depuse după asumarea răspunderii Guvernului pe acest act normativ.

Comasarea alegerilor locale şi parlamentare ar putea crea dificultăţi privind exercitarea dreptului de vot, care în final duc la restrângerea acestui drept, complexitatea şi durata operaţiunilor putând afecta procesul de vot, afirmă CC în motivarea deciziei privind neconstituţionalitatea legii.

De asemenea, CC precizează că organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată determină încălcarea dreptului de a fi ales, prevăzut de articolul 37 din Constituţie.

Prelungirea mandatelor aleşilor locali cu aproximativ şase luni nu se încadrează în situaţiile strict şi limitativ prevăzute de Constituţie şi Legea 215/2001 şi încalcă principiul periodicităţii alegerilor, iar redimensionarea mandatelor încalcă principiul neretroactivităţii legii, a mai stabilit CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici